RIJSWIJK - Een meerderheid van de Nederlanders verwacht dathet EK voetbal volgend jaar zomer begint zonder Oranje. Door denederlaag woensdag tegen Tsjechië (1-3) stelt 55 procent dat denationale ploeg het in de play-offs niet zal redden. Slechts 41procent houdt vertrouwen in bondscoach Dick Advocaat en zijnvedetten. Dat blijkt donderdag uit een enquete in opdracht van hetSBS6-programma Stem van Nederland.

Van de ondervraagden vindt 37 procent dat Advocaat moetverdwijnen, van 52 procent mag hij aanblijven. Edgar Davids waswoensdag de grote boosdoener: 59 procent vond het terecht dat descheidsrechter al vroeg in de EK-kwalificatiewedstrijd eenovertreding van de Juventus-speler bestrafte met een strafschop. Demeesten (61 procent) achtten het ook juist dat Davids met rood hetveld werd uitgestuurd. Maar liefst 79 procent neemt het hem kwalijkdat dit al zo snel in het duel gebeurde.

Voor 58 procent is de interlandloopbaan van Davids nu over enuit. Ook Frank de Boer (39 procent) en Patrick Kluivert (35procent) hebben hun krediet bij het legioen verspeeld. Over deschuldvraag van de nederlaag kwam Davids er iets beter van af. DeNederlander legde voor 18 procent de fout bij de middenvelder, voor procent bij het gehele elftal en voor 17 procent bij Advocaat.