JOHANNESBURG - De Verenigde Staten waren zondag lang op weg naar een stunt in de finale van de Confederations Cup, maar uiteindelijk ging de titel net als vier jaar geleden naar Brazilië.

Aanvoerder Lucio kopte de Zuid-Amerikanen in Johannesburg vijf minuten voor tijd naar de zege: 3-2. Zijn ploeg keek halverwege de wedstrijd nog tegen een 2-0-achterstand aan.

Geen Amerikaan die er na twee groepswedstrijden nog rekening mee had gehouden dat de ploeg van Bob Bradley in de finale van de Confederations Cup terecht zou komen.

Statistieken

De Verenigde Staten verloren met duidelijke cijfers van Italië (1-3) en Brazilië (0-3) en het laatste groepsduel met Egypte leek daardoor slechts voor de statistieken.

Wereldkampioen Italië verloor op de laatste speelronde echter met 3-0 van Brazilië, waardoor de Amerikanen met een 3-0-zege op basis van het doelsaldo alsnog verder mochten in het toernooi.

In de halve finales zorgden de mannen van Bradley vervolgens opnieuw voor een stunt, door Europees kampioen Spanje te verslaan. De Amerikanen voorkwamen daarmee de 'droomfinale' tussen Brazilië en Spanje.

Verrassing

Zonder de geschorste middenvelder Michael Bradley, zoon van de bondscoach en voormalig speler van SC Heerenveen, leken de Noord-Amerikanen zondag op Ellis Park opnieuw op weg naar een enorme verrassing.

Binnen een half uur prijkte een tussenstand van 2-0 in het voordeel van de Amerikanen op het scorebord. Clint Dempsey maakte na tien minuten zijn derde treffer van het toernooi, door een voorzet van Jonathan Spector tot achter keeper Julio César te verlengen.

Uit een razendsnelle counter verdubbelde Landon Donovan ruim een kwartier later de score. Hij werd na een afgeslagen Braziliaanse aanval diepgestuurd, combineerde met Charlie Davies en toonde zich vervolgens na het uitkappen van een Braziliaanse verdediger bijzonder koelbloedig (2-0).

Uitblinker Howard

Brazilië deed wel verwoede pogingen om in het spoor van de Amerikanen te blijven, maar vond aanvankelijk steeds de uitblinkende doelman Tim Howard op zijn weg.

De Amerikaanse keeper had kort na rust echter geen antwoord op een een schot van Luis Fabiano, die uit de draai verrassend uithaalde (2-1). De Brazilianen grepen de aansluitingstreffer aan om nog nadrukkelijker de aanval te zoeken.

Na een uur spelen werd Kaká een doelpunt onthouden. Howard stompte een kopbal van de Braziliaanse vedette ogenschijnlijk van achter de doellijn weg, maar de grensrechter constateerde niet dat de bal over de lijn was geweest.

Lucio

De aanhoudende druk werd de Amerikanen een kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd uiteindelijk toch te zwaar. Robinho schoot na een weergaloze actie van Kaká nog op de lat, maar in de rebound kopte Fabiano wel raak (2-2). Voor de spits was het zijn vijfde treffer in Zuid-Afrika, waarmee hij topscorer van het toernooi werd.

Vijf minuten voor tijd zorgde Lucio er voor dat de finale van de Confederations Cup toch nog de verwachte winnaar kreeg.