AYWAILLE - Tom Boonen is zondag in Aywaille Belgisch kampioen wielrennen op de weg geworden. Hij was na 234,6 km de snelste van een kopgroep van vijftien renners.

De coureur van Quick-Step, die dinsdag hoort of hij naar de Tour de France mag, klopte Philippe Gilbert (Silence-Lotto) en Kristof Goddaert (Topsport Vlaanderen-Mercator) in de spurt.

Gilbert

Voor Boonen, die op de erelijst Jürgen Roelandts opvolgt, is het zijn eerste Belgische titel bij de profs. "Phillippe Gilbert was vandaag de sterkste man in koers", erkende de winnaar achteraf. "Ik had geen superbenen en daarom heb ik gekoerst met mijn hoofd. Ik ben vooral blij voor mijn ploeggenoten die mij super geholpen hebben."

Dinsdag zal een Franse rechter bepalen of het besluit van de tourorganisatie om hem te weren uit de belangrijke etappekoers legitiem is.

Volle teugen

"Maar voordat ik daar aan ga denken, ga ik eerst met volle teugen genieten van deze overwinning. We zien wel wat men dinsdag beslist", aldus Boonen.

Enkele kilometers verderop in Luxemburg ging de nationale titel naar Andy Schleck, die daarmee zijn broer Franck opvolgt.