RUSTENBURG - Spanje heeft zondag de strijd om de derde plaats bij het toernooi om de Confederations Cup in zijn voordeel beslist. De kampioen van Europa won in Rustenburg na verlenging met 3-2 van gastland Zuid-Afrika.

Xabi Alonso maakte in het tweede deel van de verlenging uit een vrije trap het winnende doelpunt.

Zuid-Afrika was een kwartier voor tijd verrassend op voorsprong gekomen door een treffer van invaller Katlego Mphela.

Guïza

Twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd maakte Daniel Güiza gelijk. Een minuut later leek de Spaanse invaller de wedstrijd ook nog eens te beslissen, door keeper Itumeleng Khune met een prachtige lob te passeren.

Diep in blessuretijd bracht Mphela de thuisploeg echter alsnog langszij, door een vrije trap vanaf ruim twintig meter achter Iker Casillas te schieten (2-2).

In de noodzakelijke verlenging schoot Alonso de Europees kampioen naar de derde plek. Brazilië en de Verenigde Staten strijden later op zondag om de titel bij het 'opwarmertje' voor het wereldkampioenschap van 2010.

Droom verstoord

Spanje droomde voor aanvang van de Confederations Cup al van een finale tegen Brazilië, maar die missie werd woensdag in de halve eindstrijd wreed verstoord door de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque verloor met 2-0 en moest zich daarom tevreden stellen met de strijd om het brons met Zuid-Afrika.

Het gastland bood donderdag lang knap partij tegen Brazilië, maar moest vlak voor tijd echter alsnog buigen door een rake vrije trap van Daniel Alves.

Del Bosque had een aantal van zijn topspelers rust gegeven voor de 'troostfinale'. Zo zaten Carles Puyol, Sergio Ramos, Cesc Fabregas en Xavi op de bank.

De kampioen van Europa was vorige week in de groepsfase nog met 2-0 te sterk geweest voor Zuid-Afrika, maar zondag kon Spanje niet al te veel indruk maken. Het duel ontbrandde pas in het laatste kwartier met vier doelpunten, van de invallers Mphela en Güiza.

Xabi Alonso

De Zuid-Afrikanen moesten het gedroomde eremetaal op de Confederations Cup echter aan Spanje laten, omdat doelman Khune in de zestiende minuut van de verlenging geen hand kreeg achter een indraaiende vrije trap van Xabi Alonso (2-3).

Spanje verdiende als nummer drie van de Confederations Cup 1,9 miljoen euro, Zuid-Afrika moet het met drie ton minder doen.