ASSEN - De Japanse motorcoureur Hiroshi Aoyama heeft zaterdag de TT van Assen in de 250cc-klasse op zijn naam geschreven.

De rijder van Honda boekte zijn tweede grand-prixzege van het seizoen en nam tevens de leiding in het wereldkampioenschap over van Alvaro Bautista.

Aoyama was lang in gevecht verwikkeld met Bautista, maar de Spanjaard maakte in de voorlaatste ronde een enorme stuurfout.

Hij ramde zijn Aprilia in de Geert Timmerbocht achterop die van Aoyama en viel uit. Met loszittende onderdelen bereikte Aoyama toch als eerste de finish. De 27-jarige coureur boekte zijn zevende GP-zege in zijn racecarrière.

Simoncelli

De Spanjaard Hector Barbera arriveerde als tweede en de Italiaanse titelverdediger Marco Simoncelli werd derde in de laatste race van de kwartliters op Assen.

Vanaf volgend jaar doet de nieuwe Moto2 zijn intrede in het wereldkampioenschap wegrace.

Gadea

De Spaanse wegracer Sergio Gadea heeft zaterdag de TT van Assen gewonnen in de 125cc-klasse.

Hij troefde in de slotronde van de race na gewaagde inhaalacties zijn Spaanse landgenoten Nicolas Terol en Julian Simon af. De 24-jarige Gadea boekte zijn derde grand-prixzege in zijn carrière.

Simon verstevigde met de derde plaats zijn leidende positie in het wereldkampioenschap. Hij heeft nu 100 punten na zeven races. De Brit Bradley Smith, die als vierde eindigde in de race, volgt met 95,5 punten.

Aansluiting

Aanvankelijk reden Simon en Terol samen weg van de rest van het veld. Gadea vond na een aantal ronden toch de aansluiting. Het Spaanse trio maakte er vervolgens een opwindende wedstrijd van.

De coureurs namen beurtelings de kop over. In de laatste ronde wilde Simon een beslissing forceren in de Ruskenhoek, maar het was Gadea die als voorste uit de bocht kwam en voorsprong hield tot aan de geblokte vlag.

Terol werd later bestraft voor de inhaalmanoeuvre tijdens en werd teruggezet van de tweede naar de vijfde plaats. De wedstrijdjury deelde een tijdstraf van 20 seconden uit.

Van der Mark

Ver achter de koplopers vochten de Nederlanders Michael van der Mark en Jasper Iwema voor volle tribunes een verbeten duel uit. De 16-jarige Rotterdammer Van der Mark, deelnemer aan de TT dankzij een wildcard, klasseerde zich als beste op de achttiende plaats.

Iwema werd negentiende. De iele coureur uit Hooghalen, opgegroeid op een steenworp afstand van het circuit, reed een sterke beginfase, maar Van der Mark kwam geleidelijk aan beter op snelheid.

Heel even lag hij zeventiende en lonkte zelfs een WK-punt, maar in de slotronden verloor Van der Mark alsnog een positie.

Veel coureurs vielen uit, onder wie de beide rijders van het Nederlandse De Graaf Grand Prix-team: de Brit Danny Webb en de Zwitser Randy Krummenacher.