HEERENVEEN - Foppe de Haan gaat opnieuw het veld op bij SC Heerenveen. De 65-jarige coach, die vrijdag zijn 66e verjaardag viert, gaat bij zijn oude club op parttimebasis aan de slag met talenten en jeugdtrainers.

Dat bevestigde De Haan donderdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

''Ik ga de jeugdtrainers bij Heerenveen coachen en een rol spelen in de samenwerking tussen Heerenveen en FC Emmen. Daarnaast ga ik aan de slag met een paar grote talenten die nog niet helemaal klaar zijn voor een plek in het eerste elftal'', aldus De Haan.

Hij heeft met de clubleiding geen afspraken gemaakt over de lengte van zijn contract, maar wil naar eigen zeggen per jaar bekijken of hij doorgaat.

Oeuvreprijs

De Haan, die vorige maand de oeuvreprijs kreeg tijdens het jaarlijkse trainerscongres, werkte van 1985 tot 2004 als trainer/coach van Heerenveen. De afgelopen vijf jaar was de Fries in dienst van de KNVB als bondscoach van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 en 2007 Europees kampioen werd.

Het contract van de Fries bij de bond loopt op 1 juli af. Hij werkte de laatste maanden als 'supervisor' bij het beloftenteam, nadat hij zich met Jong Oranje niet had weten te plaatsen voor het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar, dat momenteel in Zweden wordt afgewerkt.

Ajax

De Haan zei vorige maand op de website van de KNVB een terugkeer als hoofdtrainer bij een club niet uit te sluiten. Hij noemde Ajax en AZ, die op dat moment beide op zoek waren naar een nieuwe trainer, als twee mooie clubs om bij te werken. ''Maar dat idee is nu wel van de baan'', aldus De Haan donderdag.

De geroutineerde voetbalcoach heeft zijn plek in de raad van commissarissen van Heerenveen opgegeven om als trainer aan de slag kunnen gaan. De clubleiding heeft De Haan wel benoemd tot technisch adviseur van de raad en de club, zo bevestigde hij.