BLOEMFONTEIN - Het sterrenelftal van Europees kampioen Spanje heeft zich woensdag in de halve finales van de Confederations laten verrassen door de Verenigde Staten.

In het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein, waar de temperatuur rond het vriespunt was, verloor de torenhoge favoriet met 2-0. De doelpuntenmakers waren Jozy Altidore (27e) en Clint Dempsey (74e).

Daarmee kwam meteen een einde aan de ongeslagen status van de Spanjaarden, die 35 interlands op rij niet verloren.

Een verbetering van het record, dat Spanje nu deelt met Brazilië, zit er voorlopig niet meer in.

Doelsaldo

De Amerikanen, die de halve finales ten koste van wereldkampioen Italië op doelsaldo bereikten, kozen vanaf de eerste minuut de aanval.

Na een klein half uur opende Jozy Altidor de score met een afstandsschot dat via de hand van doelman Iker Casillas, die op het verkeerde been stond, in het doel verdween.

Howard

Aan de andere kant hield Tim Howard zijn elftal wel overeind met onder meer knappe reddingen op een schuiver van Fernando Torres in de korte hoek. In de tweede helft keerde hij een hard schot van Sergio Ramos met zijn vuisten.

Ramos was een kwartier voor tijd indirect verantwoordelijk voor de tweede treffer van de Amerikanen in een periode waarin een gelijkmaker dichtbij leek.

Dempsey

De Spaanse verdediger wilde een voorzet wegwerken, maar verslikte zich in Clint Dempsey die de wedstrijd vervolgens besliste.

De scheidsrechter had enkele minuten daarvoor nog een claim voor een strafschop van de Spanjaarden weggewuifd nadat Landon Donovan Xavi een duw had gegeven.

Historische overwinning

''Waanzinnig'', was de reactie van bondscoach Bradley na afloop. Hij sprak van een historische overwinning, de beste prestatie sinds de 1-0-zege op Engeland op het WK in 1950.

''Het is de eerste keer dat wij in de finale van een groot toernooi staan. Ongelooflijk. We weten dat het zwaar wordt, maar nu genieten we nog even.''

Aangeslagen

De Spaanse doelman Casillas was zichtbaar aangeslagen: ''Wij hebben niet goed gespeeld. De Amerikanen waren echt sterk. Een wedstrijd om de derde plaats spelen is nooit ons doel geweest.''

In de finale treffen de Amerikanen Brazilië of gastland Zuid-Afrika. Zij spelen donderdag in Johannesburg.

Oud-Heerenveenspeler Michael Bradley is er in de finale niet bij. De zoon van bondscoach Bradley kreeg vlak voor tijd rood voor een onbesuisde tackle.