OSAKA - Dennis van der Geest heeft donderdag bij het WK judo in Osaka bij de zwaargewichten de zilveren medaille veroverd. De Haarlemmer verloor in de finale van Yasuyuki Muneta uit Japan. Hij gaf 24 seconde voor het einde een voorsprong weg.

Slechts twee Nederlanders slaagden er ooit in bij de mannen een wereldtitel te veroveren. Anton Geesink deed dat drie keer, Wim Ruska twee keer. Het laatste goud (Ruska) werd 32 jaar geleden veroverd.

In de drie voorgaande WK's had Dennis van der Geest steeds brons veroverd. Dat deed hij evenwel in de (niet-olympische) open klasse. In Osaka haalde Van der Geest ook een quotumplaats voor landen voor de zwaargewichten voor de Olympische Spelen van Athene binnen. Claudia Zwiers won geen medaille. In de klasse -78 kg verloor ze in de strijd om brons van de Braziliaanse Silva.

Zwiers

Claudia Zwiers heeft een olympisch startbewijs voor Athene verdiend in de klasse -78 kg. Via de herkansing bereikte de Haarlemse in elk geval een plaats bij de eerste vijf, de toelatingseis voor de Spelen. Zwiers maakt in Japan bovendien nog kans op de bronzen medaille.

Het was het tweede ticket voor Athene dat Nederland in Osaka veroverde. Eerder op de dag deed zwaargewicht Dennis van der Geest dat bij de mannen. Van der Geest is inmiddels doorgedrongen tot de finale.

Francoise Harteveld slaagde er niet in een plaats in de topvijf bij de zwaargewichten van de vrouwen veilig te stellen. Ze werd in de herkansing uitgeschakeld.