DEN HAAG - Het beachvolleybalduo Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben gunstig geloot voor de poulefase op de wereldkampioenschappen in Stavanger.

Het als veertiende geplaatste duo treft alleen maar Europese tegenstanders en ontloopt vooralsnog de sterke teams uit de Verenigde Staten en Brazilië.

Keizer en Van Iersel openen vrijdag in Noorwegen tegen de Françaises Tatiana Barrera en Virginie Sarpaux (35e). Zondag staat de ontmoeting met het Spaanse duo Ester Alcon en Olga Matveeva (38e) op het programma.

De tegenstanders van dinsdag zijn nog niet bekend. Het Chinese duo Wang Lu/ Zuo Man (11e) heeft zich teruggetrokken en wordt vervangen door een koppel van de reservelijst.

Eindzege

De nummers één en twee van de twaalf poules en de acht beste nummers drie gaan naar de laatste 32. In deze ronde zijn de teams bij verlies meteen uitgeschakeld. De eindzege is goed voor 30.000 dollar (ruim 21.000 euro).

Keizer en Van Iersel hebben allebei al een WK-titel op zak. Keizer werd in 2002 wereldkampioen onder de 18 jaar met Arjanne Stevens. Van Iersel won vorig jaar het WK onder 21 jaar met Daniëlle Remmers.

Behalve Keizer en Van Iersel doen in het vrouwentoernooi ook Merel Mooren/Marloes Wesselink en Daniëlle Remmers/Michelle Stiekema mee. Bij de mannen zijn dat Richard Schuil/Reinder Nummerdor, Emiel Boersma/Joppe Paulides en Bram Ronnes/Jorn Huiskamp.