BREDA - NAC Breda speelt de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, op zondag 9 augustus tegen Heracles Almelo, zonder publiek.

De Brabantse voetbalclub legt zich neer bij de uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB.

Deze heeft bepaald dat NAC naast het spelen van een wedstrijd zonder toeschouwers een boete van 15.000 euro moet betalen.

Verdere juridische stappen lijken zinloos, zo stelt NAC op de website.

Vuurwerk

NAC krijgt de straf, omdat fans tijdens het bekerduel met FC Groningen op 21 januari massaal vuurwerk afstaken. De KNVB deed vervolgens een schikkingsvoorstel van één duel zonder publiek en 15.000 euro.

NAC stapte naar de tuchtcommissie en kreeg bij dat orgaan dezelfde uitspraak te horen. Toen de beroepscommissie de straf begin juni bevestigde, besloot NAC te onderzoeken of er juridische stappen konden worden ondernomen. Daar ziet de club nu vanaf.

Niet-ontvankelijk

''De stap naar de burgerrechter staat feitelijk alleen open als er procedurefouten zijn gemaakt of als de tuchtrechter bij marginale toetsing nooit tot een dergelijke uitspraak had mogen komen'', meldt NAC.

''De burgerrechter zou zich in dit geval echter niet uitspreken over de hoogte van de straf, leert juridisch advies. De weg naar de beroepscommissie van de FIFA zou eveneens doodlopen, omdat deze commissie een beroep tegen een landelijke straf voor een dergelijke zaak als niet-ontvankelijk zou beoordelen.''

Een jaar eerder kreeg NAC al een boete van 10.000 euro voor het afsteken van fakkels bij de bekerwedstrijd tegen Ajax. Ook stond er nog een voorwaardelijke wedstrijd zonder publiek wegens beledigende spreekkoren tegen scheidsrechter Roelof Luinge.

Ondanks deze straflijst vindt NAC de opgelegde straf buiten proporties.