MELBOURNE - De Amerikaanse tennister Jennifer Capriati heeft de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De titelverdedigster en de nummer één van de wereld moest tegen de Griekse Eleni Daniilidou na een goed begin wel de tweede set afstaan. In het beslissende bedrijf maakte ze de partij toch overtuigend af: 6-2 3-6 6-1.

Capriati had zichtbaar last van de heupblessure waarmee ze naar Melbourne Park kwam. Ze liet zich tijdens de wedstrijd diverse keren behandelen. Haar beide dijbenen waren ingepakt. Over haar tegenstander zei ze: "Ik had nog nooit tegen haar gespeeld en wist niet wat ik moest verwachten. Ik heb hard voor deze zege moeten vechten en dat is goed voor mij."

Belgische dames

De Belgische Kim Clijsters had beduidend minder moeite met de Australische Cindy Watson. De nummer vier van de plaatsingslijst versloeg haar opponente in 47 minuten met 6-1 6-2.

De als tiende gerangschikte Amerikaanse Meghann Shaughnessy verdween uit het toernooi. Ze verloor met 6-2 3-6 6-3 van Marlene Weingartner. De Duitse ontmoet in haar volgende partij de Française Amélie Mauresmo. De finaliste van 1999 ontdeed zich met 7-6 6-1 van de Thaise Tamarine Tanasugarn.

Justine Henin heeft evenals vorig jaar de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Belgische tennisster won met 6-4 6-0 van de Australische Nicole Pratt.

Henin had het in de eerste set moeilijk tegen de plaatselijke favoriete. Pratt brak drie keer door de service van de nummer zes van de plaatsingslijst, maar wist haar eigen opslag niet te behouden. In de tweede set kwam ze er niet meer aan te pas. De laatste Australische deelnemer verdween hiermee uit het enkeltoernooi.

Mannen

Bij de mannen won Marat Safin het Russische onderonsje met Mikhail Youznhy. De als negende gerangschikte Safin zegevierde met drie keer 6-4.

Ook de Zwitser Roger Federer verzekerde zich van een plaats bij de laatste zestien. In zijn partij tegen de Duitser Rainer Schütller wist hij op het juiste moment zijn kansen te benutten: 7-6 7-6 6-4. De Helveet heeft tot nu toe nog geen set hoeven afstaan. "Het was behoorlijk warm op de baan, maar op de moementen dat het moest, bleef ik koelbloedig."

De Chileen Marcelo Rios bereikte voor het eerst sinds vier jaar de vierde ronde in Melbourne. Hij won met 6-4 6-3 7-6 van Alberto Martin. De Spanjaard klopte in zijn eerste partij de Australische favoriet Hewitt. Rios speelt nu tegen Nicolas Lapentti. De tennisser uit Ecuador vocht zich tegen de Argentijn Gaston Gaudio knap terug van een 2-0 achterstand en zegevierde met 4-6 5-7 6-4 -2 6-4.

Marathonpartij

Tommy Haas heeft zich met moeite geplaatst voor de vierde ronde van de Australian Open. De Duitse tennisser had vijf sets nodig om zich van de taaie Amerikaan Todd Martin te ontdoen. Haas versloeg de routinier na een marathonpartij van drie uur en veertig minuten met 6-7 6-3 3-6 6-4 6-1.

De als zevende geplaatste Haas is na de Brit Tim Henman (zesde) de hoogste gerangschikte speler in de vierde ronde. Hij speelt in de strijd om een plaats in de kwartfinales tegen de Zwitser Roger Federer, die Haas' landgenoot Rainer Schüttler uitschakelde. Haas haalde drie jaar geleden de halve eindstrijd in Melbourne.

Sampras moeizaam verder

Pete Sampras heeft bij de Australian Open met de nodige moeite de derde ronde overleefd. De Amerikaan, als achtste geplaatst, versloeg in vijf sets de Fransman Nicolas Escude. De setstanden waren 7-6 5-7 6-4 6-7 6-3.

/SPORTVenus Williams en Seles door naar vierde ronde

/DOSSIERAustralian Open