PRAAG - Teleurgesteld, maar met een hoopvolle blik op de toekomst verliet Dick Advocaat na de terechte nederlaag tegen Tsjechië (3-1) het speelveld van het stadion van Sparta Praag. De bondscoach nam het woensdag voor de zoveelste keer het afgelopen anderhalf jaar op voor zijn falende spelers en gelooft nog steeds in plaatsing voor het Europees kampioenschap volgend jaar zomer in Portugal.

Onduidelijk is waar Advocaat zijn vertrouwen op een goede afloop op baseert. Als nummer twee in de eindrangschikking strijdt Oranje op 15 en 19 november in een dubbele ontmoeting met een nog onbekend land om een plaats in de Europese titelstrijd. Nederland stuit op een nummer twee van een andere groep. Een duel voor het einde van de groepswedstrijden komen landen als Engeland, Turkije, Duitsland, Spanje en België nog in aanmerking voor een eindklassering als tweede.

Lastig

De ontmoeting in de strijd om de tweede plaats in de WK-kwalificatiegroep twee jaar geleden tegen Ierland bewees dat Oranje het tegen mogelijke nummers twee heel lastig kan krijgen. Na het mooie optreden op het WK van 1998 is het Nederlands elftal alleen maar zwakker geworden. De meeste spelers zijn gebleven; de doorstroom van talenten is onvoldoende om de vele dertigers te vervangen.

Ook tegen Tsjechië bleek weer waarom de meeste internationals van Oranje allang niet meer de bepalende spelers zijn, die ze vroeger bij hun club waren. Van de huidige verzameling spelers zijn alleen Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Jaap Stam, Rafael van der Vaart en Mark van Bommel onmisbaar voor hun ploeg. De laatste twee spelen dan ook nog eens in de gedevalueerde Nederlandse competitie.

Weinig ritme

Veel spelers van Oranje beschikken op dit moment over weinig wedstrijdritme. Zo ook Edgar Davids, die bij Juventus op de tribune moet zitten omdat hij zijn contract niet wil verlengen. De fanatieke middenvelder bracht het Nederlands elftal tegen Tsjechië al na dertien minuten in grote problemen. Hij incasseerde binnen een kwartier twee gele kaarten en moest vertrekken. Hij veroorzaakte ook nog een strafschop die door Jan Koller werd benut: -0.

Op het randje

Advocaat viel Davids na afloop niet af. "Het was misschien niet slim, maar zoiets kan gebeuren. Hij speelt altijd op het randje, maar ik wil hem absoluut niet de schuld van de nederlaag geven", aldus de bondscoach, die na de rode kaart flankspeler Marc Overmars wisselde voor middenvelder Paul Bosvelt. "Of dat laf was? Ik had geen zin om zelfmoord te plegen. Met Bosvelt kwamen we ook niet meer in de problemen. Tactisch stond het goed."

Nedved

Een fout van Mark van Bommel leidde na ruim een half uur de tweede treffer van Tsjechië in. De middenvelder verspeelde de bal dom aan Pavel Nedved. De sterspeler stelde Karel Poborsky in staat om Edwin van der Sar met een fraaie lob te passeren. Zonder goed te spelen, kwam Oranje door een toevalstreffer van Van der Vaart na ruim een uur terug in de wedstrijd: 1-2.

Advocaat wachtte lang met Pierre van Hooijdonk, maar bracht de spits uiteindelijk voor Van Nistelrooij. De teleurgestelde aanvaller van Manchester United gooide vervolgens een drinkbeker naar een reclamebord. "Ja, hij was boos", aldus Advocaat. "Maar wiens schuld was dat eigenlijk?"

Ook met Van Hooijdonk kreeg Oranje geen kans op een tweede treffer. Invaller Milan Baros bepaalde in blessuretijd de eindstand op 3-1. "Ja, dat kan gebeuren. Toch hebben we het hier niet slecht gedaan. De groep is deze week veel dichter naar elkaar toegekomen. Ik ben optimistisch over de nabije toekomst. Echt waar", aldus de bondscoach die heel goed besefte dat hij bij een gebrek aan aanwas met de huidige groep verder moet. Heel kritisch zijn in het openbaar heeft dan geen zin.