MADRID - Het Italiaanse olympisch comité CONI heeft bewijs van dopinggebruik tegen de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde in handen waar de Spaanse autoriteiten geen toegang toe hebben.

CONI kreeg een zak met bloed afkomstig uit het lab van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, hoewel de Spaanse onderzoeksrechter daar geen toestemming voor had gegeven. Een medewerker had de zak bloed zomaar vrijgegeven.

Dat onthulde dinsdag de Spaanse minister van Sport, Jaime Lissavetzky. ''CONI is erin geslaagd bewijs te krijgen dat ons wordt onthouden'', zei hij.

DNA

CONI schorste onlangs de renner voor twee jaar. Hij mag niet koersen op Italiaans grondgebied. Dat was het gevolg van de dopingcontrole die vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk werd uitgevoerd in de Italiaanse etappeplaats Cuneo.

Het DNA uit zijn bloed kwam overeen met erfelijk materiaal in bloed dat bij Fuentes in een bloedzak was opgeslagen. Valverde kan door de schorsing de Tour niet rijden, omdat de zestiende etappe (21 juli) door Italië gaat.

Toegang

De Spaanse autoriteiten krijgen geen toegang tot de dossiers omdat de oorspronkelijke beschuldigingen afkomstig zijn uit het jaar 2006.

In dat jaar was doping volgens de Spaanse wetgeving nog geen vergrijp. Om die reden weigerde de Spaanse onderzoeksrechter in april de Spaanse wielerbond inzage in de dossiers rond de vondsten in het dopinglab van Fuentes.