BRUSSEL/DORTMUND - Naast Tsjechië plaatsten ook Bulgarije, Zweden en Frankrijk zich woensdagavond voor de eindronde in Portugal. De Bulgaren wonnen zelf uit bij Andorra met 3-0, onder meer door twee treffers van Berbatov. België won van Kroatië, waardoor de Bulgaren in groep acht onbereikbaar zijn geworden. Duitsland won van IJsland en Zweden versloeg Polen

De Duitse internationals kunnen weer zonder problemen over straat. De ploeg van bondscoach Rudi Völler herstelde zich woensdagavond van de magere 0-0 tegen IJsland door Schotland in de EK-kwalificatiestrijd af te schudden: 2-1. De Duitsers namen daardoor de leiding in groep vijf over van IJsland, dat op de laatste speeldag nog naar Duitsland moet. De Duitsers hebben voldoende aan een gelijkspel om naar Portugal te gaan.

België - Kroatië

Wesley Sonck hield België in de race voor de tweede plaats. De Ajacied scoorde twee keer, de eerste uit een mooie vrije trap. Kroatie kwam een minuut later weer op gelijke hoogte, maar Sonck herstelde nog voor de rust de marge. België en Kroatië delen de tweede plaats met nog een wedstrijd. België ontvangt op 11 oktober het uitgeschakelde Estland, Kroatië moet op bezoek bij het al geplaatste Bulgarije.

Zweden - Polen

Zweden stelde een ticket voor Portugal veilig door de lastige uitwedstrijd bij Polen tot een goed einde te brengen. Via Nilsson en Mellberg stond het na 45 minuten al 2-0 voor Zweden. Dat gaf de voorsprong in de tweede helft niet meer uit handen, ondanks aandringen van de Polen. Letland hielp de Zweden door nummer twee Hongarije met een nederlaag naar huis te sturen en zo zelf de tweede plaats over te nemen. Pas bij 3-0 deed Hongarije iets terug. Letland moet op de laatste speeldag naar Zweden, Hongarije ontvangt Polen.

Denemarken - Roemenië

In groep twee is nog alles mogelijk. Roemenië verspeelde in Kopenhagen een overwinning op Denemarken in blessuretijd (2-2). De Deense gelijkmaker kwam van Laursen, die Ajax-doelman Lobont passeerde. Denemarken was in de eerste helft op voorsprong gekomen door een benutte strafschop van Tomasson. Mutu en Pancu draaiden de score in de tweede helft om. Beiden landen hebben nu veertien punten, Roemenië is echter uitgespeeld.

Daardoor heeft Denemarken kwalificatie niet meer in eigen hand. De ploeg gaat op 11 oktober op bezoek bij Bosnië-Herzegovina, dat woensdag in de race bleef voor de eerste plaats door Luxemburg te verslaan. Dat gebeurde met weinig bezieling. De Bosniërs wonnen slechts met 1-0. Barbarez maakte de enige treffer in de eerste helft. Mocht Bosnië-Herzegovina winnen van de Denen, dan plaatst het land zich voor de eindronde in Portugal.

Rusland - Zwitserland

Rusland greep in groep tien de laatste kans op kwalificatie door koploper Zwitserland met 4-1 te verslaan. Boelikin was de grote man met drie treffers, nadat Zwitserland nog wel op voorsprong was gekomen. Zwitserland blijft met nog een wedstrijd te gaan aan de leiding met twaalf punten. Ierland en Rusland volgen met één punt minder. Op de laatste speeldag krijgt Zwitserland Ierland op bezoek en speelt Rusland voor eigen publiek tegen het kansloze Georgië. Dat verloor van Albanië.