PRAAG - Het Nederlands elftal moet zich opmaken voor twee extra wedstrijden om zich te kunnen plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal. Woensdag verloor Oranje het cruciale duel tegen Tsjechië met 3-1. Daardoor kan de ploeg van Dick Advocaat de poule niet meer winnen. Alleen de nummer één van een groep (Tsjechië) plaatst zich direct voor het EK. De nummer twee kan zich via de playoffs nog plaatsen.

Paul Bosvelt was na afloop van de met 3-1 verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië duidelijk: "We hadden een klotebegin en dat brak ons op." De middenvelder refereerde aan de rode kaart die Edgar Davids al in de 13e minuut kreeg, na zijn tweede gele. "Dan loop je tegen zo'n goede ploeg als Tsjechië gewoon achter de feiten aan."

Twee keer extra

Gehinderd door een snelle rode kaart van Edgar Davids kwam het Nederlands elftal woensdagavond op bezoek bij Tsjechië opnieuw tot de ontdekking dat het niet meer tot de Europese top behoort. Na de verdiende nederlaag in Praag (3-1) moet Oranje in oktober tijdens twee duels met een nog onbekende tegenstander voorkomen dat het op de EK-eindronde ontbreekt.

Voorafgaand aan de dubbele ontmoeting speelt de ploeg als de nummer twee in de eindrangschiking van poule 3 in de EK-kwalificatie de laatste groepswedstrijd tegen Moldavië. De bondscoach zal tijdens het duel zijn zoektocht naar de ideale formatie ongetwijfeld vervolgen.

Te min

Op bezoek bij Tsjechië bleek namelijk wat veertien duels op rij zonder nederlaag (onder Advocaat) de afgelopen anderhalf jaar nog een beetje maskeerden. Het huidige Oranje beschikt bij lange niet over de kwaliteiten om zich serieus te mengen in Europese en mondiale titelgevechten.

Natuurlijk waren er weer excuses voor de slechte prestatie in Praag. Zo kreeg Edgar Davids al in de dertiende minuut zijn tweede gele kaart toen hij Karel Poborsky in het strafschopgebied vloerde. Jan Koller benutte de strafschop voor de openingstreffer. De tweede prent was wellicht een zware straf voor het vrij onschuldige duwtje dat Davids gaf. Aan de andere kant vestigde de middenvelder met twee harde overtredingen en veel verbaal geweld vanaf het eerste fluitsignaal de aandacht op zich.

Geen leiders

Knap was het ook dat Oranje met tien spelers zowaar nog uitzicht op een gelijkspel kreeg. Rafael van der Vaart kreeg de bal bij een achterstand van 2-0 bij toeval voor de voeten, maar schoot wel raak (1-2). Ook met extra aanvaller Pierre van Hooijdonk kwam Tsjechië nauwelijks meer in de problemen. In de spannende slotfase bleek waarom de meeste internationals bij hun club dienende spelers zijn. Geen van hen nam de ploeg bij de hand en kon een tweede treffer afdwingen.

Vanaf de spelersbank kon ook Advocaat na de snelle rode kaart van Davids de dreigende nederlaag niet meer afwenden. De bondscoach was zoals verwacht begonnen met Rafael van der Vaart en Marc Overmars op de flanken. Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert vormden het spitsenkoppel en Phillip Cocu verving Boudewijn Zenden als linksback.

Aanspeelbaar

Na de gedwongen verwijdering van Davids bracht Advocaat middenvelder Paul Bosvelt voor Marc Overmars. De wissel had niet het gewenste resultaat. Oranje had veel balbezit, maar kon het beoogde droomduo in de aanval voor de zoveelste keer nauwelijks bereiken. Zowel Van Nistelrooij als Kluivert werd nauwelijks gevaarlijk. Tsjechië wachtte geduldig op een foutje van de tegenstander dat uiteindelijk in de 38e minuut door Van Bommel werd gemaakt.

De middenvelder van PSV verspeelde dom de bal aan Nedved, die zag dat Poborsky veel te snel voor Cocu was. De middenvelder, ook al betrokken bij de openingstreffer, liet doelman Edwin van der Sar met een fraai stiftballetje kansloos. Met Andre Ooijer voor Frank de Boer kon Nederland ook in het eerste kwartier van de tweede helft niet overtuigen.

Mokken

Advocaat bracht vervolgens Pierre van Hooijdonk voor de teleurgestelde Van Nistelrooij. De spits nam mokkend plaats op de bank en smeet direct een drinkbeker richting de reclameborden. Ook met de spits van Fenerbahce kwam Oranje niet meer dichtbij het gewenste gelijkspel. Baros maakte zelfs nog 3-1 in de slotfase. Ruim twee jaar na het gemiste WK moet het elftal daarom volgende maand voorkomen dat Nederland niet voor de tweede keer op rij aan de kant zit bij een groot titeltoernooi.