AMSTERDAM - Roger Federer is met een driesets overwinning begonnen aan Wimbledon. De Zwitser (2) won in de eerste partij op het nieuwe centre court met 7-5, 6-3, 6-2 van Yen-Hsun Lu uit Taiwan.

Federer mocht het bal openen tegen de onbekende Lu, maar de Taiwanees zorgde ervoor dat de openingspartij zeer vermakelijk werd.

Lu verweerde zich dapper tegen de Zwitser en nam in de eerste set zelfs brutaal een break voorsprong.

Die break raakte hij echter direct weer kwijt en een break in de twaalfde game betekende setwinst voor Federer. In de beide volgende sets nam de nummer twee van de wereld een vroege voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

James Blake was de eerste geplaatste speler die sneuvelde. De Amerikaan (17) moest zijn meerdere erkennen in Andreas Seppi uit Italië: 7-5, 6-4, 7-6 (5).

Sjarapova

Bij de vrouwen bereikte Maria Sjarapova de tweede ronde. De als 24e geplaatste Russin klopte de Oekraïense Viktoriya Kutuzova met 7-5, 6-4.

Maria Sjarapova kwam tegen Kutuzova twee breaks achter, maar vocht zich terug en won de eerste set met 7-5. In het tweede bedrijf was het de Queen of Scream, in 2004 winnares op het heilige gras, die op 5-3 serveerde voor de wedstrijd.

Juist toen werd de Siberische gebroken. Toen Kutuzova vervolgens serveerde om gelijk te komen, sloeg Sjarapova alsnog toe.

Stunt

De 15-jarige Engelse Laura Robson was dicht bij een stunt. De winnares van het meisjestoernooi van vorig jaar opende sterk tegen Daniela Hantuchova en nam een set en een break voorsprong.

De Slowaakse kwam echter terug in de tweede set en Robson bezweek onder de druk. Met een dubbele fout gaf ze de set weg en ook in de derde set maakte ze op de beslissende momenten geen sterke indruk: 3-6, 6-4, 6-2.