AMSTERDAM - Martin Jol is maandag begonnen aan zijn eerste training bij Ajax. Op jeugdcomplex De Toekomst, waar Ajax vanaf dit seizoen traint, kreeg de nieuwe coach een warm onthaal.

Jol werd door de aanwezige supporters luid toegezongen en er klonk een luid applaus. De fans maakten Jol direct duidelijk wat ze dit seizoen van hem en de spelersgroep verwachten.

''Kampioenen, kampioenen!'', zongen de supporters toen de selectie begon aan de warming-up. Ajax behaalde in 2004 voor het laatst de Nederlandse landstitel.

John van 't Schip

Bij de eerste training verscheen ook John van 't Schip op het veld van jeugdcomplex De Toekomst. Martin Jol, de nieuwe hoofdcoach, gaf aan Van 't Schip er graag bij te houden.

Van 't Schip was vorig seizoen assistent-trainer onder leiding van de in mei opgestapte Marco van Basten. ''Als Van 't Schip zich kan vinden in mijn werkwijze, is er ook voor hem een rol'', aldus Jol.

Tijdens zijn presentatie bij Ajax maakte Jol onlangs al bekend dat Danny Blind en Cock Jol, de broer van Martin, hem gaan assisteren. Rob Witschge, die vorig seizoen assistent was onder Van Basten, sloeg vorige week een aanbieding van Ajax af om toe te treden tot de scoutingsstaf.

Niet compleet

De selectie van Ajax was maandag nog lang niet compleet. De internationals, zoals doelman Maarten Stekelenburg, Luis Suarez en Miralem Sulejmani, ontbraken nog.

Routine

Martin Jol hoopt de komende periode geroutineerde spelers aan de selectie van Ajax toe te kunnen voegen. "We hebben nu veel jonge voetballers, en dat is goed. Maar alleen maar jonge spelers is ook geen garantie voor succes", zei de coach maandag na afloop van zijn eerste training.

"Twee jaar geleden won Ajax onder leiding van Henk ten Cate bijna de landstitel. Van dat team zijn jongens als Edgar Davids, Jaap Stam, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar vertrokken. En voeg Thomas Vermaelen daar als laatste ervaren speler maar aan toe", aldus Jol.

"Ajax is veel spelers kwijtgeraakt. Als we die specialisten weer hebben, gaan we gewoon meedoen om de prijzen."

Eljero Elia

Over welke positie de hoogste prioriteit heeft, liet Jol zich niet uit. "Ik vind het lastig om die vraag nu te beantwoorden." De oud-trainer van Roda JC, RKC, Tottenham Hotspur en Hamburger SV heeft nog altijd goede hoop dat Eljero Elia de overstap maakt van FC Twente naar Ajax. "Wij willen hem en hij wil naar ons. Ik hoop dat het positief gaat verlopen."

Alderweireld

Maandag werd in ieder geval bekend dat Toby Alderweireld langer bij Ajax blijft. De 20-jarige Belg verlengde zijn na dit seizoen aflopende contract met vier jaar. De linksback staat nu tot 2014 onder contract in de Arena.

De tweevoudig Belgisch international werd halverwege het vorige seizoen overgeheveld van Jong Ajax naar de eerste selectie.

Debuut

Alderweireld speelde in totaal acht wedstrijden voor de hoofdmacht van de Amsterdammers. Vijf keer trad hij sinds zijn debuut in januari aan in de Eredivisie. Ook in de Uefa Cup kwam Alderweireld driemaal in actie.