PRETORIA - De rol van wereldkampioen Italië bij de Confederations Cup in Zuid-Afrika is helemaal uitgespeeld. De Italianen werden zondagavond door Brazilië gedeklasseerd (0-3) en moeten daardoor naar huis.

Lachende derde werd zondagavond de voetbalploeg van de Verenigde Staten, die met 3-0 van Egypte won.

De Amerikanen kwamen daardoor net als Egypte en Italië op drie punten. Op basis van doelsaldo gaat de ploeg van de Verenigde Staten verder.

Brazilië stuit na drie zeges in de groepsronde in de halve eindstrijd op gastland Zuid-Afrika. Amerika neemt het op tegen Spanje, de winnaar van groep A.

Eigen doelpunt

Tegen Brazilië, mager aan het toernooi begonnen met een moeizame zege op Egypte, was er 35 minuten weinig aan de hand voor de Italianen. Ze hadden moeite met het sterke middenveld van Brazilië, maar waren niet veel minder.

In de laatste minuten voor de rust ging het helemaal mis. Luis Fabiano met twee treffers en een eigen doelpunt van Andrea Dossena maakten de afgang compleet. Bij elke aanval schakelden de Brazilianen razendsnel om van verdediging naar aanval en de individuele klasse voorin deed de rest.

Feestje

Italië probeerde in de tweede helft wel wat terug te doen. Ze kregen ook kansen, maar het geluk bleef dit keer uit. Invaller Rossi zorgde voor meer druk aan Italiaanse kant, maar ook Brazilië kreeg nog kansen om de score verder op te tuigen.

Het bleef bij 3-0, waardoor het feestje van aanvoerder Fabio Cannavaro niet doorging. De 35-jarige verdediger speelde zijn 126e interland en kwam daarmee op gelijke hoogte met Italiaans recordinternational Paolo Maldini. Voorlopig blijft Cannavaro nog op dat aantal staan.

Verenigde Staten

De sensatie zat in het andere duel. Amerika, dat twee keer had verloren, kwam tegen Egypte in de eerste helft op 1-0 door Charlie Davies, die de bal achter de Egyptische doelman frommelde.

Pas na de rust kregen de Amerikanen in de gaten dat er nog wat te halen viel. Na de 2-0 van Michael Bradley (ex-Heerenveen) gingen ze geloven in een wonder. Dat kwam er door de derde treffer van Clint Dempsey. Woensdag nemen ze het op tegen Spanje. Een dag later speelt Brazilië tegen Zuid-Afrika.

Verjonging

Marcello Lippi kan in eigen land een berg kritiek verwachten na de snelle uitschakeling van het Italiaanse voetbalteam. ''Helaas liggen we eruit. We moeten echter de rust bewaren'', meende de bondscoach van Italië.

Lippi ziet weinig heil in een snelle verjonging van zijn ploeg. ''Het heeft geen zin jonge jongens voor dit soort duels te eisen. Op dit niveau wordt ook ervaring gevraagd'', zei de Italiaan. ''We wisten dat Brazilië sterk is en we zijn zelf niet in onze beste vorm naar Zuid-Afrika gereisd.''

''Dit doet erg veel pijn, maar over een jaar komen we hier terug voor het WK. Dan zullen we zien hoe Italië ervoor staat'', zo voegde aanvoerder Fabio Cannavaro toe, die in de zomer van Real Madrid naar Juventus verhuist.