BARCELONA - De hockeybonden van de landen die bij de EK in Barcelona zijn vertegenwoordigd in de halve finales hebben gezamenlijk afgesproken niet in te gaan op een ongebruikelijk aanbod van de Franse speler Frédéric Soyez. De Fransman beschikt over een speciale stick waarmee hij de bal bij strafcorners veel harder kan pushen. Zijn aanbod om de stick in de halve finales te huren, is inmiddels collectief afgewezen.

Voor 2500 euro mocht een land de stick gebruiken in de halve eindstrijd, gebruik in de finale zou zelfs dubbel zo duur zijn. Bovendien zou voor elk doelpunt nog eens extra moeten worden betaald. De stick is alleen van nut bij de sleeppush bij een strafcorner. Aan het uiteinde zitten twee bochten, waardoor een soort u-vorm ontstaat. Spanje, onder leiding van de Nederlander Maurits Hendriks, trainde er al even mee. Het resultaat was veelbelovend.

'Circus'

Desondanks, om competitievervalsing te voorkomen, weigerden de vier landen in te gaan op het voor Soyez financieel aantrekkelijke aanbod. "Dit is één groot circus", bromde de Nederlandse bondscoach Joost Bellaart geërgerd, nadat hij het Franse voorstel had vernomen. "Ik heb hier met walging over gehoord. Als je met dit soort trucs geld wilt verdienen, ga je aan de kern van de sport voorbij."

Soyez scoort dit toernooi regelmatig met zijn wonderstick. Overigens zal deze nieuwe vinding niet lang meegaan. Bij elke corner wisselt de Fransman van stick, iets dat vanaf 1 januari 2004 verboden is door de internationale bond FIH. Het exemplaar van Soyez breekt als hij ermee tegen een bal zou slaan. Voor een hele wedstrijd is de stick daardoor ongeschikt. Overigens is het idee van Soyez niet helemaal nieuw; de Nederlandse vrouwencoach Marc Lammers experimenteerde al eens met een 'sinterklaasstick', een stick met een krul aan het eind. Het heeft echter nooit geleid tot een doorbraak.