LONDEN - Tennisser Rafael Nadal zal zijn titel op Wimbledon vanaf komende week niet verdedigen. De Spaanse nummer een van de wereld zegde vrijdag af voor het grandslamtoernooi.

Nadal is niet voldoende hersteld van een knieblessure. ''Helaas kan ik dit jaar niet op Wimbledon spelen'', aldus de Spanjaard, die vorig jaar Roger Federer onttroonde in een spannende finale.

Testwedstrijden

Nadal heeft last van zijn knie sinds zijn uitschakeling op Roland Garros eind vorige maand. Hij besloot twee testwedstrijden te spelen om te kijken of hij fit genoeg was voor Wimbledon.

Donderdag verloor Nadal van de Australiër Lleyton Hewitt, vrijdag was de Zwitser Stanislas Wawrinka hem de baas.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat de titelverdediger ontbreekt op Wimbledon. Destijds kon Goran Ivanisevic een jaar na zijn titel niet meespelen.

Moeilijk

''Dit was een van de moeilijkste beslissingen uit mijn carrière'', zei Nadal. ''De keuze werd me wat makkelijker gemaakt omdat ik gewoon niet fit ben. Ik heb de afgelopen weken er alles aan gedaan. Nu probeer ik zo snel mogelijk terug te keren.''

Nadal was in de eerste ronde gekoppeld aan de Franse tennisser Arnaud Clément. Juan Martin del Potro, die als vijfde is ingeschaald, schuift nu in het schema op naar de plek van Nadal en speelt tegen Clement.

Ferrer

David Ferrer, de nummer zeventien van de lijst, neemt de plek van Del Potro over en Nicolas Kiefer schuift weer door naar de positie van Ferrer. Thiago Alves wordt als lucky loser tot het toernooi toegelaten.

Roger Federer is na de afzegging van Nadal de hoogstgeplaatste speler op Wimbledon en favoriet voor de titel.