PARIJS - De Belgische wielrenner Tom Boonen is niet welkom in de Ronde van Frankrijk. De heeft de tourorganisatie ASO donderdag bekend gemaakt.

De haaranalyse, die zijn werkgever QuickStep liet uitvoeren door de universiteit van Leuven, kon de ASO niet op andere gedachten brengen.

Haaranalyse

De gevonden hoeveelheid was zo gering dat Boonen volgens de wetenschappers slechts indirect met cocaïne in aanraking kan zijn gekomen. Wat zeker meewoog is dat de snelle Belg een recidivist is.

"Na de recente controle van Tom Boonen, volgend op een vorige in 2008, kan de ASO alleen maar vaststellen dat het imago en het gedrag van Boonen niet overeenstemmen met het imago van de Tour de France en met het imago dat een kampioen moet uitstralen", lichtte ASO het besluit toe.

Reputatie

"Gezien deze omstandigheden en met het oog op het bewaken van haar reputatie heeft de organisatie beslist om de aanwezigheid van Boonen in haar wedstrijd niet te aanvaarden."

De renner en zijn ploeg hebben de mogelijkheid beroep aan te tekenen bij het Frans olympisch comité. Wellicht helpt daarbij de steun van de UCI. De internationale wielrenunie besloot geen disciplinaire maatregelen te nemen tegen Boonen.

Miljoenenclaim

Zijn ploegleider Patrick Lefevere dreigde al met een miljoenenclaim. "De sportieve en economische schade voor team en sponsors door de afwezigheid van Tom in de belangrijkste wedstrijd van het jaar zijn niet te becijferen", aldus Lefevere.