PRETORIA - Brazilië heeft ook de tweede groepswedstrijd tijdens het toernooi om de Confederations Cup in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Dunga had donderdag in Pretoria weinig moeite met de Verenigde Staten: 3-0.

Felipe Melo, Robinho en Maicon maakten de doelpunten voor de vijfvoudig wereldkampioen. Brazilië had drie dagen eerder nog een stuk meer moeite gehad met Egypte.

De kampioen van Afrika capituleerde uiteindelijk pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd, na een benutte strafschop van Kaká (4-3). Donderdag tegen de Verenigde Staten speelde Brazilië beduidend beter, de Zuid-Amerikanen maakten met drie doelpunten het krachtsverschil redelijk duidelijk.

Italië

Italië en Egypte spelen later op donderdag hun tweede duel in groep B. Bij winst van wereldkampioen Italië is dat land net als Brazilië geplaatst voor de halve finales. Bij een gelijkspel zijn alleen de Brazilianen al zeker van een plek bij de laatste vier.

Melo

Felipe Melo kopte de bal al na zeven minuten achter doelman Tim Howard na een fraaie voorzet van Maicon. Uit een razendsnelle counter, na knullig balverlies van oud-PSV'er DaMarcus Beasley, verdubbelde Robinho een kwartier later de score.

In de 62e minuut schoot Maicon de 3-0 binnen. De sterk spelende rechtsback zette de aanval zelf op en bekroonde uiteindelijk een prachtige combinatie met Kaká en Ramires.

Rode kaart

De VS speelden toen al enkele minuten met tien man, na een rode kaart voor Sacha Kljestan. De middenvelder werd door scheidsrechter Massimo Busacca bestraft voor een zware charge op de benen van de Braziliaan Ramires.

De Verenigde Staten hadden de eerste groepswedstrijd tegen Italië ook al met tien man beëindigd, na een vroege rode kaart voor Ricardo Clark.

Met een man minder waren de Amerikanen in de slotfase nog wel twee keer dicht bij een doelpunt. De invallers Benny Feilhaber en Conor Casey kopten beiden op de lat. De ploeg van bondscoach Bob Bradley is door de nederlaag nagenoeg uitgeschakeld voor een plek in de halve eindstrijd.