PARIJS - De internationale wielrenunie UCI verdenkt op basis van verdachte gegevens uit het biologisch paspoort vijf renners uit het profpeloton van dopinggebruik.

De UCI meldt dat woensdag op haar website.

De wielrenunie is van mening dat op basis van verdachte bloedwaarden uit de medische paspoorten actie ondernomen moet worden tegen de Spanjaarden Igor Astarloa, Ruben Lobato Elvira en Ricardo Serrano Gonzalez en de Italianen Pietro Caucchioli en Francesco de Bonis.

''Nadat we alle partijen op de hoogte hebben gebracht, heeft de UCI om disciplinaire procedures gevraagd tegen deze renners'', staat er op de website van de overkoepelende instantie.

Met alle partijen wordt bedoeld renners, nationale bonden, wielerploegen, nationale antidopinginstanties en het internationale antidopingbureau WADA.

Astarloa

Astarloa is de bekendste onder de verdachten. De Spanjaard veroverde in 2003 de wereldtitel. Caucchioli maakt deel uit van het ProTour-team van Lampre. Hij eindigde in de Giro d'Italia van 2002 als derde in het eindklassement.

''De UCI is zich ervan bewust dat de mededeling van woensdag een belangrijke stap in de strijd tegen doping is. De UCI is ook trots dat het opnieuw een voortrekkersrol op dit gebied vervult'', zegt de instantie in een communiqué.

Strijd tegen doping

''Na de introductie van de bloedtesten in 1997 en de opsporingstest voor epo in 2001, wordt nu met het biologisch paspoort de strijd tegen doping voortgezet. Hoewel het nog steeds moeilijke tijden zijn, betekent deze nieuwe stap een nieuwe toekomst voor het wielrennen en de sport in het algemeen'', schrijft de UCI verder.

Vorige week kondigde UCI-voorzitter Pat McQuaid al aan dat zijn organisatie naar buiten zou komen met de namen van de eerste renners die op basis van het biologisch paspoort een schorsing riskeren.

Er zouden in totaal zo'n 50 renners zijn met verdachte waarden in hun paspoort.