AMSTERDAM - De voetbalbond KNVB moet Fortuna Sittard het komende seizoen toelaten tot de betaald voetbalcompetitie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag geoordeeld in een kort geding dat de club had aangespannen tegen de KNVB.

De rechter noemde het besluit van de KNVB om de licentie van Fortuna in te trekken ''onzorgvuldig".

De KNVB trok de licentie van Fortuna in omdat de club al jarenlang in financiële problemen verkeert. Fortuna was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De club uit de Jupiler League eiste een schorsing van het besluit totdat de zaak helemaal uitgevochten is voor de rechter.

Beroep

De KNVB beraadt zich op een beroep tegen de uitspraak. De voetbalbond laat in een reactie weten het vonnis te bestuderen. Volgende week beslist de KNVB of er een beroep komt.

De bond wil tot die tijd geen nadere toelichting geven. De Jupiler League begint in augustus. De KNVB presenteerde dinsdag het nieuwe schema van de eerste divisie. Fortuna Sittard was daar niet in opgenomen.

Regels

Volgens de rechter kleven er ernstige formele bezwaren aan het besluit van de licentiecommissie van de KNVB, die de licentie van de club had ingetrokken. Ook het besluit van de beroepscommissie is in de ogen van de rechter niet volgens de regels genomen.

Voor Sjra Philippen, lid van de raad van commissarissen van Fortuna, is de uitspraak 'een pak van zijn hart'. ''Ik ben van nature een positief ingesteld mens en had hier natuurlijk op gehoopt, maar het is altijd even afwachten wat de rechter beslist.''

Zorgvuldigheid

De voetbalbond heeft niet met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gehandeld, oordeelde rechter Sap. De beroepscommissie van de KNVB die het besluit van de licentiecommissie vervolgens toetste, bestond uit drie leden.

Volgens de reglementen had die commissie uit vijf leden moeten bestaan. Ook zat in de beroepscommissie een lid die werkzaam is bij een sponsor van voetbalclub Willem II. Ook dat is tegen de regels.

De rechter zag daarin voldoende aanleiding om het besluit van de KNVB te schorsen. De KNVB moet Fortuna mee laten doen aan de competitie op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per wedstrijd, met een maximum van 2 miljoen euro.

Fusie

Een voorgenomen fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC ketste eerder dit jaar op het laatste moment af, omdat de provincie Limburg weigerde financieel bij te springen. Fortuna hoopte vervolgens op eigen kracht alsnog verder te gaan.

De stichting TOF bracht de schuld terug van 5,3 miljoen euro tot een paar ton. Toch besloot de KNVB vorige maand de licentie van Fortuna per 30 juni in te trekken.

Spelers

Fortuna Sittard wil nog deze week om de tafel gaan met de spelers die afgelopen seizoen onder contract stonden met de club. ''Ik heb de spelers allemaal gebeld en wil deze week nog met ze om de tafel over een contract'', aldus Philippen.

''We hopen de komende dagen al 40 tot 50 procent van de spelersgroep weer vast te leggen. De schuldsanering is praktisch afgerond en we hebben een begroting voor komend seizoen die bijna sluitend is'', aldus Philippen. De club gaat werken met een begroting van 2,1 miljoen euro.