PRETORIA - De Italiaanse voetballers hebben hun openingswedstrijd in het toernooi om de Confederation Cup (groep B) gewonnen. De wereldkampioen was maandagavond in Pretoria te sterk voor de Verenigde Staten: 3-1.

De zege in het met bijna 35.000 toeschouwers gevulde Loftus Versfeld-stadion, kreeg pas laat gestalte maar was wel verdiend. De Amerikanen kwamen voor rust op voorsprong door Landon Donovan, die in de Bundesliga ervaring opdeed bij Bayern München. Hij benutte een strafschop.

Zijn ploeg speelde toen al met tien man na een rode kaart voor Ricardo Clark na een overtreding tegen Gennaro Gattuso. Geel was gepaster geweest.

Overwicht

Giuseppe Rossi, geboren in de USA, profiteerde pas na klein uur van het personele overwicht en maakte gelijk. Italië viel in de tweede helft furieus aan. Daniele de Rossi wees de Azzurri, voor de gelegenheid gekleed in blauwe retroshirts en bruine broek uit de jaren dertig, in de 71e minuut de weg naar succes met een laag afstandsschot.

In blessuretijd trof Rossi, die als 12-jarig voetballertje uit New Jersey verhuisde naar Parma, op aangeven van Andrea Pirlo nogmaals doel, heel beheerst.

''Ik ken hem vanaf zijn tiende'', zei de Amerikaanse bondscoach Bob Bradley over de 'uitgeweken' aanvaller. ''We hebben altijd gehoopt dat hij voor ons zou gaan spelen. Hij heeft veel talent. Voor hem is het vandaag een bijzondere dag, voor ons een heel teleurstellende.''

Brazilië

In dezelfde groep had Brazilië eerder op de dag met veel moeite en geluk gewonnen van Egypte: 4-3. Kaká maakte de winnende treffer in de laatste minuut. De man van 65 miljoen benutte een strafschop.