BURGOS - De Venezolaan Unai Etxebarria heeft dinsdag de mooiste overwinnig uit zijn wielerloopbaan geboekt. De renner uit de Euskaltel-ploeg reed twintig kilometer voor de finish weg bij zijn zeven medevluchters en rondde de solo met succes af. De Spanjaard Isidro Nozal van Once nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Joaquin Rodriguez. Hij maakte ook deel uit van de kopgroep.

Een echte grote zege ontbrak tot dinsdag op de erelijst van Etxebarria. De renner met Baskische voorouders won onder meer ritten in de Dauphiné Libèré, de Catalaanse Week en was in 2000 succesvol in de GP Primavera. Na afloop noemde hij de winst echter vooral belangrijk voor zijn ploeg. "Deze zege geeft rust", zei Etxebarria. "We waren nog even bang dat het peloton ons zou terugpakken, maar gelukkig is dat niet gebeurd."

Zware klim

De rit over 151 kilometer van Santander naar Burgos kwam bij de eerste zware klim van de dag tot leven. De Zwitser Fabain Jeker, de Colombiaan Felix Cardenas en Nozal openden de aanval. Het drietal kreeg even later gezelschap van de Spanjaard David Etxebarria. Een groep van veertien zette de achtervolging in. Vier renners sloten zich uiteindelijk aan bij de kop: de Spanjaarden Oscar Laguna, Jose Enrique Gutierrez en de Belg Jurgen van Goolen en Unai Etxebarria.

Voorsprong

De koplopers kregen alle ruimte hun voorsprong uit te bouwen. De Italiaan Alessandro Petacchi, die maandag geschiedenis schreef met zijn ritzege, had het zwaar. Hij moest een paar keer lossen en zijn ploeg Fasso Bartolo nam daarom niet het initiatief het gat dicht te rijden. De acht voorop werkten redelijk goed samen. Alleen Nozal deed als ploeggenoot van klassementsleider Rodriguez niet mee.

Overmacht

De ploeggenoten Unai en David Etxebarria profiteerden in de slotfase optimaal van hun overmacht in de kopgroep. Na de ontsnapping van de Venezolaan controleerde David Etxebarria iedere tegenaanval. Na een val van Jeker in de laatste kilometers was de wedstrijd beslist. David Etxebarria sprintte achter zijn teammaat naar de tweede plaats en maakte het succes voor Euskaltel compleet.

"David en ik hebben goed samengewerkt", vond Unai. "We hebben het allebei geprobeerd en ik heb geluk gehad dat ik weg kon blijven." De Duitser Erik Zabel won de sprint van het peloton. Raborenner Steven de Jongh finishte als twaalfde.

Met Nozal als nieuwe leider kreeg Once-ploegleider Manola Saiz zijn zin. De teambaas had zijn renners maandag al opgedragen Nozal in de trui te krijgen, maar de missie mislukte. "Het is mooi de trui om mijn schouders te hebben. Ik weet niet hoe lang ik hem kan houden, als de trui maar in de ploeg blijft." Nozal heeft vijftig seconden voorsprong op teammaat Rodriguez.