ROSMALEN - Tennisser Raemon Sluiter heeft van zijn officiële rentree in Nederland een mooi feestje gemaakt. De 31-jarige Rotterdammer won zondagavond bij het Ordina Open in Rosmalen zijn eerste partij in het ATP-circuit sinds zijn vrijwillige afscheid zestien maanden geleden.

Hij versloeg in de eerste ronde de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver in twee sets: 6-2 7-5.

Sluiter speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen de Cyprioot Marcos Baghdatis en de Spanjaard Tommy Robredo. De laatste is als tweede geplaatst. Sluiter kreeg voor het grastoernooi op het Autotron een wildcard.

Voorrecht

''Ik vind het een voorrecht om tegen één van deze twee gasten te spelen'', liet de gelukkige winnaar weten. ''Als je 872e staat op de wereldranglijst is dat een mooie uitdaging. Ik speelde best behoorlijk in deze eerste wedstrijd. Als ik die lijn weet door te trekken, kan ik het die grote jongens misschien nog wel moeilijk maken.''

De voormalige nummer 46 van de wereld speelde in februari 2008 zijn laatste partij op ATP-niveau. Tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament in zijn geliefde Ahoy verloor hij in de eerste ronde van de Fransman Michael Llodra.

Daarna koos hij voor een ander leven, onder meer met zijn vriendin Fatima Moreira de Melo, ex-hockeyinternational. Hij zei de zware fysieke arbeid niet meer te kunnen opbrengen.

Liefhebber

In november kwam Sluiter alweer terug op zijn besluit om te stoppen. Hij wilde het als pure liefhebber toch nog een keer proberen op de tennisbaan. Omdat hij zijn ranking bij de ATP kwijt was, moest hij in de kelders van het internationale tennis beginnen.

In maart van dit jaar speelde hij zijn eerste partijen op onbeduidende toernooien, vaak zonder toeschouwers, ballenjongens, lijnrechters en zelfs ook nog nog zonder hoofdscheidsrechter. Sluiter zag er de lol wel van in. ''Ik noem het mijn tocht door de jungle'', gaf hij met enige zelfspot te kennen.

Bogtstra

Sluiter werkte zich de laatste maanden onder leiding van zijn coach Tjerk Bogtstra omhoog op de wereldranglijst. De wildcard voor Rosmalen nam hij dankbaar in ontvangst. Het was voor hem een uitgelezen mogelijkheid om zich in het mondiale klassement flink te verbeteren. De kans op een afgang voor eigen publiek nam hij daarbij voor lief.

Sluiter trof het op zijn favoriete ondergrond met de loting. Hij werd gekoppeld aan de 23-jarige Spanjaard Daniel Gimeno-Traver, de nummer 105 van de wereldranglijst. Met bij vlagen ouderwets agressief spel zette de Rotterdammer zijn behoudende opponent goed onder druk.

Vechtlust

Na de fraaie zege in de eerste set (6-2) kwam de Zuid-Europeaan beter in de wedstrijd. Maar de vechtlust van Sluiter was hem toch te veel: 7-5.

''Het is niet effe niks'', merkte Sluiter lichtelijk vermoeid op. ''Dit is geen campingtoernooi. Voor mij is deze overwinning heel speciaal. Een geweldige opsteker.''