AMSTERDAM - Het Internationaal Olympisch Comité is niet blij met de plannen van de Fifa om de leeftijdsgrens voor voetballers die deelnemen aan de Olympische Spelen te verlagen.

Waar nu spelers tot en met 23 jaar welkom zijn, overweegt de Fifa in de toekomst alleen voetballers van 21 jaar en jonger toe te laten tot het olympisch toernooi.

Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge zou de regelwijziging afbreuk doen aan de kwaliteit van het voetbal op de Olympische Spelen.

Minder ploegen

"Als ze het echt willen doorvoeren, zullen wij de opzet van het toernooi moeten aanpassen. Dat heb ik de Fifa ook laten weten", maakt de preses duidelijk.

Rogge zou denken aan het terugbrengen van het deelnemersveld van zestien naar twaalf ploegen. In het uiterste geval kan voetbal zelfs van de olympische agenda worden verwijderd.

Beijing

Bij de Spelen in Beijing stuitte het voetbaltoernooi op veel weerstand bij de clubs, die hun spelers onder protest afstonden. De Fifa hoopt de clubs tegemoet te komen door de leeftijdsgrens naar beneden te schroeven.

Ook de regel dat teams drie dispensatiespelers ouder dan 23 jaar mogen oproepen, wordt opnieuw onder de loep genomen. Fifa-voorzitter Sepp Blatter heeft een speciale commissie in het leven geroepen om zich over de kwestie te buigen.