PRAAG - Met ervaring als belangrijkste strijdwapen begint het Nederlands voetbalelftal woensdag in Praag aan de belangrijkste wedstrijd sinds de rentree van Dick Advocaat als bondscoach. Na een mooie serie van zeventien ongeslagen interlands volstaat een overwinning van Oranje op Tsjechië voor rechtstreekse deelname aan het EK volgend jaar zomer in Portugal.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Aan de vooravond van het mogelijk cruciale duel in het met .000 toeschouwers uitverkochte stadion, verklapte de bondscoach dat hij bij de samenstelling van zijn basisformatie voor ervaren spelers heeft gekozen. Zeker is dat Marc Overmars het na zijn goede invalbeurt tegen Oostenrijk als links- of rechtsbuiten mag proberen. De kans is groot dat Advocaat het spitsenduo Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert in ere herstelt.

Van Nistelrooij

De spits van Manchester United ontbrak zaterdag wegens een schorsing bij het gewonnen duel met Oostenrijk (3-1). Met in het achterhoofd de goedlopende samenwerking tussen Rafael van der Vaart en Patrick Kluivert hield Van Nistelrooij ook zelf rekening met een rol als reserve in Praag. Alles wijst erop dat de Brabander opnieuw mag aantonen dat hij wel degelijk een goed en productief duo met de spits van Barcelona kan vormen.

Onduidelijk is of Van der Vaart met een basisplaats voor het duel met Tsjechië wordt beloond voor zijn goede optreden tegen Oostenrijk. Advocaat zou de vice-aanvoerder van Ajax aan de zijkant van het middenveld kunnen proberen. Met het oog op het loopvermogen van Smicer en Nedved zou het ook wel eens kunnen dat de bondscoach de voorkeur aan Paul Bosvelt geeft.

Davids

Edgar Davids legde dinsdag met goed gevolg de laatste test voor het duel met Tsjechië af. De middenvelder werd sinds zijn optreden van zaterdag tegen Oostenrijk door een liesblessure geplaagd.Tijdens de laatste oefening voor de kraker in groep 3 van de EK-kwalificatie, trainde de middenvelder echter zonder problemen fanatiek mee. Davids vormt in Praag waarschijnlijk met Mark van Bommel het hart van het Nederlandse middenveld. Phillip Cocu kan daardoor linksachter spelen.

Deelname

Nederland is bij een zege zeker van deelname aan het EK. Bij een gelijkspel met minimaal twee gescoorde doelpunten volstaat een zege in de laatste groepswedstrijd op Moldavië. Bij een nederlaag is Oranje veroordeeld tot het spelen van een dubbele wedstrijd tegen de nummer 2 van een andere EK-kwalificatiegroep. Speelt Oranje doelpuntloos gelijk, dan is Tsjechië bij een zege in de laatste groepswedstrijd op Oostenrijk zeker van deelname in Portugal. Bij een 1-1 gelijkspel geeft het doelslado na de laatste groepswedstrijd uitsluitsel. Nederland moet dan tegen Moldavië minimaal vier keer vaker scoren dan Tsjechië bij Oostenrijk.

Vermoedelijke opstelling Nederland:
Van der Sar;
Reiziger, Stam, De Boer en Cocu;
Van der Vaart, Van Bommel, Davids en Overmars;
Van Nistelrooij en Kluivert.