PRAAG - De zucht en de glimlach op het karakteristieke gelaat van de Tsjechische bondscoach Karel Brückner verraden gevoelens van grote opluchting wanneer een dag voor de wedstrijd de naam van Tomas Galasek valt. "Ja", praat de succesvolle trainer de verzamelde journalisten bij. "Hij lijkt fit van een dijbeenblessure en kan dus waarschijnlijk spelen."

De persconferentie is nog niet afgelopen of de meeste Tsjechische journalisten delen zich op in twee kampen. Ongeveer de helft maakt van de gelegenheid gebruik om met grote vedette Pavel Nedved te spreken. Het andere deel houdt zich op bij Galasek, de strategische en bijna onmisbare schakel tussen verdediging en middenveld. De overige spelers worden nagenoeg met rust gelaten.

Galasek

"Vandaag ben ik populair hè?", lacht de dertigjarige speler van Ajax het bezoek uit Nederland toe. "Dat komt natuurlijk omdat ik in Nederland speel. Ze willen weten of ik denk dat Ruud van Nistelrooij speelt. Maar ze vinden het ook belangrijk om te weten of ik weer fit ben. Zaterdag tegen Wit-Rusland kon ik vanwege een blessure aan mijn dijbeen niet spelen. Het gaat echter veel beter. Ik kan spelen. Gelukkig wel want ik zou deze wedstrijd niet willen missen."

Gejuich

Het herstel van Galasek wordt in zijn geboorteland met gejuich ontvangen. "Dat komt ook omdat we eigenlijk altijd hetzelfde spelen. Iedereen weet wat hij moet doen, we vormen een heel hecht team. Onder de huidige bondscoach hebben we ook al zestien keer niet meer verloren. Ja, onze trainer Brückner is hier heel geliefd. Ik begrijp dat hij populairder is dan Advocaat. Die krijgt meer kritiek geloof ik."

Hoewel zijn ploeg voor eigen publiek speelt en voldoende heeft aan een doelpuntloos gelijkspel schat Galasek de kansen op een goed resultaat in op 50 procent. "Nederland heeft toch wel hele goede spelers. Ze vormen echter niet altijd een goed en ingespeeld team.

Misschien moeten we daar van profiteren. We hebben de wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk via de video bekeken. Het ging pas goed toen ze vol op de aanval gingen spelen. Wat we van de verdediging van Nederland vonden? Uuuh, schrijf maar op dat de defensie als een kasteel stond", lacht Galasek veelbetekenend.

Van Nistelrooy

De middenvelder van Ajax weigert evenals zijn coach te geloven dat Van Nistelrooij niet begint. "Nee, zo'n grote speler start niet op de bank. Dan denk ik toch eerder dat Van der Vaart niet speelt. Al heb ik hem ook niet gesproken. Sterker nog, dat kon ook helemaal niet want ik heb zijn nummer niet eens." Bij Pavel Nedved spookt een andere Nederlander door het hoofd. Hij hoopt dat de lichtgeblesseerde Edgar Davids niet aan de wedstrijd kan beginnen.

"Hij is voor mij echt een superspeler. Hij zet zich altijd voor meer dan 100 procent in. Ik vind het ook heel jammer dat hij nu niet bij de selectie van Juventus zit. Edgar is voor mij een van de beste spelers van de wereld. Ik heb hem weinig gesproken. Na de wedstrijd ga ik hem echter bellen of opzoeken", aldus de middenvelder die nog zo graag een hoofdprijs met de nationale ploeg wil winnen. Veel tijd heeft hij echter niet meer. "Het moet in Portugal gebeuren, want daarna stop ik als international."