PARIJS - De internationale wielerfederatie UCI en het Franse antidopingagentschap AFLD zullen de komende weken eensgezind de strijd aangaan tegen dopegebruikers.

Dat hebben beide instanties woensdag aangekondigd.

In de aanloop naar het belangrijkste wielerevenement ter wereld worden alle potentiële deelnemers minimaal een keer gecontroleerd, terwijl tijdens de Tour zelf drie- à vierhonderd urine- en bloedstalen worden afgenomen.

Dopingcontroles

''Ik denk dat de Ronde van Frankrijk 2009 het sportevenement is met de meeste dopingcontroles ooit'', kondigde UCI-preses Pat McQuaid aan.

De wielerbond en de AFLD lagen vorig jaar enkele keren met elkaar in de clinch, waardoor het Franse agentschap tijdens de Tour van 2008 alle controles zelf deed. Dit seizoen hebben beide instanties zich verzoend.

Speciale attentie

In de aanloop naar de Tour worden alle potentiële deelnemers in de gaten gehouden, maar krijgen ongeveer vijftig topcoureurs speciale attentie.

Zij zullen de komende weken - wanneer ze zich voorbereiden op het evenement - waarschijnlijk meerdere malen bezoek krijgen van dopinginspecteurs van de UCI of AFLD.