SAINT-ETIENNE - De man van de eendagskoersen heeft dinsdag de Dauphiné Libéré volledig naar zijn hand gezet. Niki Terpstra koos in de derde etappe van de aansprekende Franse rittenkoers de juiste ontsnapping.

De Milram-renner kreeg in Saint-Etienne niet alleen de dagzege als beloning voor zijn forse inspanningen, hij nam ook de leiderstrui over van Cadel Evans en mocht zich daarnaast aanvoerder van het puntenklassement noemen.

''Ik ging mee in de ontsnapping voor de leiderstrui. Als je dan wint, is het helemaal super'', zei de Nederlander na zijn eerste succes van dit seizoen.

Eendagskoersen

Terpstra (25) is eigenlijk een man voor de eendagskoersen. Zijn nimmer aflatende aanvalsdrang komt daarin het beste tot zijn recht.

Dinsdag koos hij ervoor in een vroege vlucht mee te gaan. Het groepje, met verder de Fransen Ludovic Turpin en Remi Pauriol, de Spanjaard Inigo Landaluze en de Rus Joeri Trofimov, lokte geen reactie uit bij de renners van Silence-Lotto die de leiderstrui van hun kopman Evans moesten verdedigen.

''Niki is altijd goed voor een verrassing'', zei teammanager Gerry van Gerwen van Milram over de actie van zijn pupil.

Gat

Het vijftal bouwde gestaag aan een flink gat. Op de eerste van vier hellingen van de vierde categorie, na 84 kilometer, hadden ze een marge van meer dan vijf minuten.

Op 30 kilometer van de finish was daar nog ruim vier minuten van over. Terpstra deed veel kopwerk. Op weg naar de streep in Saint-Etienne deed Landaluze, in 2005 eindwinnaar van de Dauphiné, een poging de dagzege naar zich toe te trekken.

De Spanjaard kreeg een gaatje, maar Terpstra was duidelijk de sterkste van de kopgroep en liet zich de prijzenregen niet afsnoepen.

Kans

''Op de laatste klim had ik al in de gaten dat ik een kans maakte'', grijnsde de talentvolle Nederlander, die vorig jaar op de Olympische Spelen na de wegwedstrijd flinke pech had.

Op weg naar de olympische piste in Peking kwam hij ten val. Hij brak daarbij een spaakbeen. De olympische achtervolgingsploeg moest het zonder hem doen. Het herstel duurde maanden.

Tijdrit

Woensdag staat in de Dauphiné een tijdrit over liefst 42 kilometer op het programma. Terpstra, die in 2006 al eens een etappe in de Ronde van België won, wil zijn leiderstrui daarin verdedigen. ''Ik ben beter in de korte tijdritten'', keek hij vooruit.

De Milram-renner was zondag in de openingstijdrit over ruim 12 kilometer dertiende. ''Mijn langere tijdritten lopen meestal wat minder. Ik ben wel eens in de Tour als 21e in een tijdrit geëindigd. Ik ben nu echter met de gele leiderstrui supergemotiveerd. Dus wie weet?''

Klassement

In het algemeen klassement staat hij 26 seconden voor op Pauriol, 27 op Trofimov, 36 op Turpin en 1.01 op Cadel Evans, zijn belangrijkste tegenstander.

''Ik ben natuurlijk geen bedreiging voor de eindzege. In de bergen speel ik niet mee. Ik wil de trui wel verdedigen. De klassementstoppers hebben zich echter mooi kunnen sparen voor de tijdrit.

Dit was mijn laatste kans voor de bergen. Super dat het gelukt is. Het is in elk geval de mooiste zege uit mijn profloopbaan.''