ZEIST - De Nederlandse voetbalbond krijgt voor de groepswedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika (2010) maximaal tienduizend kaarten per duel voor zijn eigen fans.

De KNVB krijgt in de groepsfase 12 procent van de stadioncapaciteit tot zijn beschikking. Afhankelijk van de stadiongrootte betekent dat minimaal 4500 en maximaal tienduizend kaarten. Dat heeft de KNVB dinsdag bevestigd.

Het merendeel van die tickets komt ten goede aan de leden van de supportersclub Oranje. In de knockoutfase heeft de KNVB recht op 8 procent van de stadioncapaciteit.

De loting voor het WK voetbal vindt op 4 december plaats.

Groepsfase

Dan zal pas duidelijk worden tegen wie het Nederlands elftal in de groepsfase speelt, op welke data de duels worden afgewerkt én in welke stadions Oranje voetbalt. Dat laatste aspect bepaalt ook meteen hoeveel kaarten er onder de Oranje-fans te verdelen zijn.

Net zoals bij de voorgaande toernooien zal de KNVB aan de wereldvoetbalbond FIFA een lijst overdragen waarop alle mensen staan die een stadionverbod hebben. Daarnaast wil de voetbalbond zwarthandel wederom hard aanpakken.

Tickets die doorverkocht zijn, worden geblokkeerd en de verkopers van die plaatsbewijzen kunnen geldboetes opgelegd krijgen. Om die maatregelen in praktijk te kunnen brengen heeft de Zuid-Afrikaanse overheid in samenwerking met FIFA wetgeving opgesteld om niet-geautoriseerde verkoop te kunnen bestraffen.