AMSTERDAM - Thomas Vermaelen verruilt Ajax zo goed als zeker voor Arsenal. Beide clubs hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt over een transfersom van bijna 12 miljoen euro. De 23-jarige verdediger liet vorige week al weten dat hij dolgraag naar de club uit Londen vertrekt.

Vermaelen droeg bij Ajax na de winterstop de aanvoerdersband. Hij doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdamse club en debuteerde in het seizoen 2003-2004 in de hoofdmacht. Hij scoorde in 112 competitiewedstrijden tien keer.

Vermaelen begon als centrumverdediger maar kan ook als linksback uit de voeten. Trainer Arsène Wenger van Arsenal wil de defensie van zijn ploeg op verscheidene plaatsen versterken.

Voor Ajax komt het vertrek van Vermaelen niet als een verrassing. De club was vorige week al dichtbij een akkoord met Edson Braafheid. De verdediger van FC Twente vernam vervolgens echter dat hij ook bij Bayern München aan de slag kan.

Obradovic

De technische leiding van Ajax volgde de laatste maanden Ivan Obradovic. De twintigjarige linksback van Partizan Belgrado moet volgens verschillende Servische media 7 miljoen euro kosten.

De selectie van Ajax telt na het vertrek van Vermaelen geen linksback meer. Robbert Schilder is al naar NAC vertrokken en Urby Emanuelson vervult liever een aanvallende rol. Jan Vertonghen acteert liever centraal in de defensie of op het middenveld.