DIJON - De Italiaanse wielrenner Angelo Furlan heeft maandag de tweede etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen.

De rit ging van Nancy naar Dijon over 228 kilometer. De leiderstrui bleef in handen van de Australiër Cadel Evans.

Furlan won de massasprint nadat kort voor de streep de Brit David Millar was ingelopen. De Zwitser Markus Zberg werd tweede, de Belg Tom Boonen derde.

De langste etappe van de Franse rittenkoers kende een lange ontsnapping van een groep van vijf renners onder wie de Fransman Stéphane Augé en de Spanjaard Inaki Isasi.

Quick-Step

Met name door het vele werk van Quick-Step, de ploeg van Boonen, werden de laatste vluchters vijf kilometer voor de streep in het druilerige Dijon overmeesterd.

Het was het sein voor Millar om weg te rijden uit het peloton. De voormalig dopingzondaar en vermaard tijdrijder zag zijn poging amper 100 meter voor de streep mislukken. Boonen sprintte hem voorbij maar viel alsnog stil waarna Furlan en Zberg de Belg nog konden passeren.

''Ik was van te ver begonnen, erkende Boonen, die in afwachting is van toestemming om deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk.

ASO

Tourorganisator ASO wilde de Belg aanvankelijk weren wegens zijn aangetoonde cocaïnegebruik, maar laat het nu afhangen van de beslissing van de UCI.

Probleem is alleen dat de internationale wielrenunie liet doorschemeren dat Boonen zeker niet voor half juli voor de disciplinaire commissie moet verschijnen wegens het in diskrediet brengen van de wielersport.

Een succesje in de Dauphiné zou Boonen zeker geen slecht doen. ''Het is jammer voor de ploeg. Ze hebben hard gewerkt voor mij. Ik was bang dat ik te laat zou komen om Millar nog te pakken te krijgen. In al mijn overmoed begon ik de sprint te vroeg.''

Lampre

Angelo Furlan stapte afgelopen winter over van het Franse Crédit Agricole naar Lampre. Voor dat Italiaanse team boekte hij maandag meteen de grootste zege uit zijn loopbaan.

''Ik was geen favoriet vandaag zoals Boonen, dat heeft in mijn voordeel gewerkt'', erkende de routinier, die Lampre na een teleurstellende Giro eindelijk een aansprekend succes bezorgde.