DE STEEG - Met het beste paard van stal onder het zadel werd dressuuramazone Anky van Grunsven dit weekeinde bij de nationale titelstrijd in De Steeg verslagen door Edward Gal. Een zeldzame nederlaag. Van Grunsven heeft moeite met de motivatie.

"Is dit het einde van een tijdperk?", werd Van Grunsven gevraagd. Ze gaf aan daar geen goed antwoord op te hebben.

"Ik heb wel vaker niet gewonnen. In ons land komen er gelukkig steeds meer zeer goede combinaties bij. In de winter Adelinde Cornelissen met Parzival, nu Edward Gal met Totilas. Vroeger was het vanzelfsprekend dat ik won, nu moet ik optimaal zijn. Dat was ik niet in De Steeg."

Drievoudig olympisch kampioen

De oorzaak is mogelijk een motivatieprobleem, bekent de ervaren Nederlandse. "Vijftien jaar geleden haalde ik mijn eerste wereldtitel, ik ben drievoudig olympisch kampioen. Wat is er nog te halen?"

"Ik moet weer op gang komen. Aan de andere kant was dit pas de tweede keer dat ik met Salinero reed sinds de afgelopen zomer. Er is ook nog zoiets als een gebrek aan ritme. De laatste maanden heb ik me wat wedstrijden betreft vooral op Painted Black geconcentreerd."

Concentratie

Aan opgeven denkt Van Grunsven nog niet. "Ik heb op de eerste dag van dit NK drie dikke fouten gemaakt. Dat overkomt me normaal nooit. Het zal met de concentratie te maken hebben. Gelukkig heb ik vaak genoeg bewezen dat ik er op de echt belangrijke momenten wel sta."