BARCELONA - Via Duitsland moet het Nederlandse vrouwenelftal donderdag de finale van de Europese hockeykampioenschappen zien te bereiken. Oranje verzekerde zich maandag in Barcelona van de groepswinst door thuisland Spanje met 2-1 te verslaan.

Bondscoach Lammers was desondanks niet tevreden: "Dit was de minste wedstrijd tot nu toe. Blij dat we die nu gehad hebben en niet donderdag." Natuurlijk kon Lammers zijn gehoor niet verzekeren dat het donderdag niet opnieuw minder voortvarend zal gaan dan tot nu toe dit toernooi. Feit was wel dat Nederland maandag in het laatste groepsduel voor het eerst enigszins op de proef werd gesteld. Niet dat Nederland in de problemen kwam, maar een walk-over zoals in de eerste vier wedstrijden (twee keer 7-0, 12-0 en 12-1) zat er niet in.

Blij met tegenstand

"Toch verontrust het me niet dat deze wedstrijd van onze kant minder was", zei Lammers, die blij was dat het toernooi voor zijn ploeg eindelijk echt is begonnen. "Als je elke keer met 12-0 wint, ben je blij met wat tegenstand. We hebben het onszelf vandaag alleen veel te moeilijk gemaakt. We waren niet altijd geconcentreerd en de opbouw was traag."

Wakker

Ook een wisseling in de posities had niet het beoogde effect. Scheepstra werd van het middenveld gehaald en rechts achterin geposteerd, dat pakte volgens haar coach goed uit, maar Van Geenhuizen als linkshalf was geen onverdeeld succes. De speelster die in de andere wedstrijden linksbuiten stond, moest zorgen voor meer aanvallende impulsen over de linkerflank. "Dat kwam er niet uit", had Lammers gezien. "Maar goed, nu zijn we in elk geval weer wakker voor de halve finales."

Duitsland

Zoals het een coach betaamt, deed Lammers geen dappere uitspraken over het bereiken van de finale. Dat paste hem overigens ook wel na de twee nederlagen in de vriendschappelijke voorbereidingsduels. Maar de laatste onderlinge wedstrijd, vorige maand op het Vierlandentoernooi in Amstelveen, eindigde in een overwinning (3-0) voor Nederland. "Voor de Duitsers gaat het er hier om", waarschuwde Lammers. "Op het Vierlandentoernooi niet, daar speelden wij graag goed vanwege de mooie sfeer. Tegen Engeland, toen ze 5-1 verloren, vielen ze tegen. Maar in de andere wedstrijden waren ze goed. Het wordt een lastige wedstrijd."

Zijn Nederlandse collega aan Spaanse zijde, Jack Holtman, gelooft daar niets van. "Nederland wint die wedstrijd, daarvan ben ik overtuigd." Zijn eigen collectief had het grote Oranje, vier keer kampioen in vijf EK's, toch maar mooi tegenstand geboden. "Het is knap wat mijn meiden vandaag hebben gepresteerd. Ze hebben met het hart gespeeld, dat is hun kracht."

Zelf moet Holtman het met zijn ploeg donderdag opnemen tegen Engeland, dat in dat duel sterk favoriet is. "Maar ik ga altijd voor de winst", aldus de Nederlander in Spaanse dienst. "Als ik dat niet zou doen, zou ik vanavond aan de zuip kunnen gaan. Dan zit het toernooi erop."