MINSK - Tsjechië, concurrent van Nederland in groep 3 van de EK-kwalificatie, won zaterdag moeizaam van Wit-Rusland. In Minsk zegevierde de ploeg van bondscoach Karel Bruckner met 3-1. Pas vijf minuten voor tijd kwam de eindstand op het scorebord. Begin juni had Oranje in hetzelfde stadion ook heel wat te stellen met de stugge Wit-Russen, die zich pas na een uur gewonnen gaven (0-2).

Tsjechië, met Ajacied Grygera in het basisteam en clubgenoot Galasek geblesseerd op de tribune, kwam in de veertiende minuut op achterstand. Bulyga scoorde voor de thuisploeg, die uit zeven duels slechts drie punten verzamelde. Nedved bracht in de 37e minuut de gelijkmaker op zijn naam, waarna Baros zijn ploeg in de 55e minuut op voorsprong zette. Invaller Smicer besliste het duel in de 85e minuut, 1-3. De Tsjechen Poborsky en Jankulovski kregen de gele kaart.

Tsjechië leidt in groep 3 met zestien punten uit zes wedstrijden, evenveel als Nederland dat een iets minder doelsaldo heeft. Woensdag is het Tsjechië - Nederland in Praag. Het onderlinge resultaat is doorslaggevend bij het opmaken van de eindstand in de poule. Het eerste duel tussen beide landen in Rotterdam eindigde in maart in 1-1.

Galasek

Galasek, die kampt met een spierblessure in het bovenbeen, zei zondag dat hij nog niet speelklaar is. "Ik zit op 70 procent", liet de Ajacied weten. "Dat is te weinig om tegen Oranje te spelen. De komende dagen moet ik hard werken om op 90 procent te komen. Ik wil dolgraag spelen tegen Nederland, maar ik ben slim genoeg om het niet te forceren. Aan een wissel na twintig minuten heeft niemand iets."