AMSTERDAM - Voetballers en judoka's eten te vet, omdat ze onvoldoende op hun eetpatroon letten. Dat bleek donderdag tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Voedingsleer en Levensmiddelentechnologie (NVVL) op het sportcentrum Papendal.

Schaatsers, atleten, zwemmers en vooral wielrenners gaan bewuster om met de voedingsstoffen die ze gebruiken. Vooral voetballers zouden zich volgens sportdiëtiste Anja van Geel te goed doen aan vet beleg, veel snacks en royale hoeveelheden vlees en laten fruit, brood en aardappelen grotendeels links liggen. Van Geel onderzocht 19 voetbalprofs en constateert tegenover het Algemeen Dagblad

Voedingssupplementen

Veel sporters proberen hun 'vette' eetpatroon te compenseren door voedingssupplementen te nemen. De laatste jaren is het gebruik daarvan flink toegenomen. Wereldwijd gaat er in deze industrie zo'n 31 miljard euro om. Uit resultaten van een onderzoek door TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek onlangs dat in 25 procent van de onderzochte supplementen dopinggeduide stoffen zitten.

Kuipers

"Bij dat recente onderzoek, waarbij een kwart vervuild bleek, ging het vooral om cafeïne. Een onschuldig stofje, dat bij flink gebruik wel tot een positieve test kan leiden", legt professor Harm Kuipers in de Volkskrant

Cafeïne zal naar alle waarschijnlijkheid uit de WADA-lijst van verboden middelen verdwijnen. Binnen het internationaal dopinginstituut gaan stemmen op om de lijst in te korten. "De insteek binnen het WADA is om de IOC-lijst per 1 januari 2003 korter te maken. Cafeïne ligt onder vuur. Maar ook heroïne en morfine, niet bepaald prestatiebevorderende middelen, zullen er vanaf gaan", verwacht Kuipers.

Kessel

Bij alle ophef over de supplementen was het vooral medisch adviseur Frits Kessel van het NOCNSF die donderdag opriep tot relativering. "Biefstuk wordt nu afgezworen als prominente voedingsbron, terwijl ik heb meegemaakt dat profvoetballers bij de belastingdienst aanvoerden dat ze de kosten van 250 gram biefstuk per dag wilden aanvoeren als beroepskosten", aldus de voormalig KNVB-arts in het Algemeen Dagblad.

Europa Cups

Diezelfde voetballers aten volgens Kessel met de kennis van nu, destijds verkeerd. "Maar wat kon ik zeggen. De spelers van Ajax en Feyenoord wonnen in die jaren vier Europa Cups. Als ik iets zei van een gebakken eitje bij het ontbijt, dan zeiden die Ajacieden bij het ontbijt: Daar hebben we Europa Cups mee gewonnen."

/SPORTIn kwart van alle voedingssupplementen zit doping