MONTREAL - Het afgelopen jaar hebben in totaal 24 sporters positief gereageerd bij onaangekondigde dopingcontroles in het kader van de Olympische Spelen in Salt Lake City. Het dopingbureau WADA heeft tot nu toe 2500 testen uitgevoerd en zal voor het begin van de Spelen nog eens 1000 controles doen. Er zijn door de controleurs 75 landen aangedaan.

Het Internationaal Olympisch Comité noemt geen namen van de betrapte sporters. Onder het groepje van 24 bevonden zich ook atleten die medische toestemming hebben om bepaalde producten te gebruiken.

Tijdens de Spelen in Salt Lake City zal WADA bij de zeven sporttakken twaalf onafhankelijke dopingcontroleurs inzetten. Bij de Zomerspelen in Sydney waren vijftien controleurs voor 28 onderdelen.

Oorlog

Hoewel er voortdurend nieuwe producten opduiken, gaat Richard Pound, voorzitter van WADA, ervan uit dat de strijd tegen doping te winnen is. "Als we ons internationaal nog verder verenigen, moet het mogelijk zijn om deze oorlog te winnen. De regeringen, federaties en sporters zullen nog meer met elkaar moeten gaan samenwerken."