NEW YORK - De Belgische tennisster Justine Henin-Hardenneheeft zaterdag de open Amerikaanse tenniskampioenschappen op haarnaam gebracht. In de finale op Flushing Meadows in New York was deWaalse duidelijk te sterk voor haar landgenote en als eerstegeplaatste Kim Clijsters; 7-5 6-1.

Henin nam door een bliksemstart in de eerste set meteen een 3-0voorsprong in games. Clijsters wist zich echter knap terug teknokken in de wedstrijd. Op een stand van 5-4 had ze zelfs tweesetpunten op de service van haar tegenstandster. Een game later, opeen stand van 5-5, viel echter de beslissing. Henin brak de opslagvan Clijsters opnieuw en serveerde vervolgens de eerste setgedecideerd uit.

Het wedstrijdbeeld in de tweede set verschilde niet veel van datin de eerste set. Henin nam meteen een voorsprong van 4-0 voordatClijsters voor het eerst in haar eigen opslag wist te behouden. Hetgrote verschil met de eerste set lag echter in het feit dat dewederopleving van Clijsters dit maal uit bleef; 6-1. Het groteverschil tussen de speelster zaterdag lag vooral in het aantalonnodige fouten. Clijsters liet er veertig aantekenen tegen twintigvoor Henin.

Vermoeidheid

Van de vermoeidheid bij Henin, door de zware halve finale-partijtegen Capriati een dag eerder, was in de finale niets te merken. Inde nipt gewonnen driesetter tegen de Amerikaanse ging de frêlespeelster nog bijna ten onder aan krampen en uitputting. Na dewedstrijd lag ze uren aan een infuus om extra vocht binnen tekrijgen

"Ik sliep rond kwart voor vier 's ochtends en werd wakker omhalf negen, probeerde nog wat te slapen tot half twaalf maar hetwas moeilijk omdat de wedstrijd nog in mijn hoofd zat", aldusHenin over de nasleep van haar halve finale partij. "Ik geloof datde trainers en artsen prima werk hebben geleverd. Ik geloofde inmijn kansen. Ik stapte de baan op om de westrijd te winnen",verklaarde Henin na de finale.

Clijsters uitte na afloop haar bewondering voor hetdoorzettingsvermogen van haar tegenstandster en memoreerde daarbijook aan de halve finale die haar landgenote de avond daarvoor noghad gespeeld. "De wedstrijd waarin ze Jennifer (Capriati) versloegwas waarschijnlijk de beste wedstrijd van het hele seizoen", aldusClijsters. De nummer een van de wereld gaf ruiterlijk toe dat Henin"vandaag te goed was" voor haar.

Bittere pil

De verliespartij moet evenwel een zeer bittere pil zijn voorClijsters. Ze verloor de finale van de open Franse kampioenschappenop Roland Garros in juni dit jaar ook al van haar landgenote.De 21-jarige Henin was in de wolken. "Het is zo'n fantastischgevoel. Ik ben zo gelukkig op dit moment, twee grandslamtitels inhetzelfde jaar, ik kan het niet geloven."