ROTTERDAM - In de voortdurende jacht op eerherstel boekte het Nederlands voetbalelftal zaterdagavond in de Rotterdamse Kuip tegen Oostenrijk (3-1) een benodigd succesje. Na een teleurstellend optreden voor rust voorkwam Oranje na de hervatting in het aloude systeem met vleugelspitsen dat het woensdag bij Tsjechië moet winnen om rechtstreekse kwalificatie voor het Europees kampioenschap af te dwingen.

Door de zege op Oostenrijk is het Nederlands elftal in ieder geval zeker van de tweede plaats in de eindklassering van groep 3 in de EK-kwalificatie. Deze positie geeft recht op het spelen van twee extra duels om een ticket voor de eindronde volgend jaar zomer in Portugal. Nederland maakt samen met gedeeld koploper Tsjechië uit wie zich rechtstreeks voor het EK plaatst.

Vroegtijdige beslissing

Waarschijnlijk al woensdag in Praag valt de vroegtijdige beslissing. Na het gelijke spel in de eerste ontmoeting (1-1) is Oranje gebaat bij een overwinning of een gelijkspel met minimaal twee Nederlandse doelpunten. Dat komt omdat bij een gelijke eindstand eerst naar het onderlinge resultaat van beide ploegen wordt gekeken. Na het duel met Tsjechië speelt Oranje nog thuis tegen Moldavië. De Tsjechen besluiten het kwalificatietoernooi met een uitwedstrijd bij Oostenrijk.

Vleugelaanvallers

In de aanloop van het duel in Praag zal bondscoach Advocaat zijn hoofd breken over de keuzes die hij moet maken. Voor de tegenvallende vleugelverdedigers Zenden en Reiziger heeft hij weinig alternatieven (Giovanni van Bronckhorst, Cocu of Paul Bosvelt.) De wedstrijd tegen Oostenrijk leerde wel dat Oranje met de huidige selectie heel goed met vleugelaanvallers kan spelen. Pas in het aloude systeem met een rechts- en linksbuiten zette de ploeg van Dick Advocaat de wedstrijd naar zijn hand.

Daarbij verliep de samenwerking tussen Patrick Kluivert en Rafael van der Vaart zo goed dat het niet ondenkbaar is dat de voor het duel met Oostenrijk geschorste Van Nistelrooij tegen Tsjechië niet in de ploeg terugkeert. Niet geheel toevallig werd de openingstreffer verwekt door een goede combinatie tussen Patrick Kluivert en Rafael van der Vaart.

Eerste doelpunt

De aanvaller van Barcelona schatte in de dertigste minuut een voorzet van aanvoerder Frank de Boer goed in en kopte de bal voor de voeten van Van der Vaart. De Ajacied bedacht zich geen moment en schoot onhoudbaar voor doelman Thomas Mandl hard raak: 1-0.

Oranje kon overigens maar vier minuten van de voorsprong genieten. Thomas Flögel won in de 34e minuut een kopduel van de meeverdedigende Kluivert, doelman Edwin van der Sar reageerde wijfelend en Philip Cocu voorkwam niet dat Emanuel Pogatetz de bal in het doel tikte.

Fluitconcert

Na een schril fluitconcert van het thuispubliek na het rustsignaal koos Advocaat voor de aanval. Hij plaatste Pierre van Hooijdonk als extra spits naast Kluivert en bracht Overmars als linksbuiten. De tegenvallende Boudewijn Zenden en Edgar Davids bleven achter in de kleedkamer. Cocu werd linksback.

Vermaak

Met de snelle Overmars en Van der Meyde (later Robben) als buitenspelers en Van Hooijdonk werd de druk op de Oostenrijkse defensie groter en groter. Kluivert profiteerde in de zestigste minuut voor de eerste keer, Cocu vier minuten later als tweede. Met smaakmakers Kluivert, Van der Vaart en invallers Robben en Overmars bleef Oranje vermaken. Aan Advocaat de moeilijke beslissing of hij zijn na rust bejubelde ploeg tegen Tsjechië ook met vleugelspitsen durft te laten voetballen.