NEW YORK - Juan Carlos Ferrero heeft de finale bereikt van het US Open. De Spanjaard won zaterdag in de halve eindstrijd in vier sets van de favoriet Andre Agassi (6-4 6-3 3-6 6-4) en nam daarmee tevens de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Amerikaan. Hij staat zondag tegenover de winnaar van de partij Andy Roddick (VSt) - David Nalbandian (Arg).

Het tennisduel was van hoogstaand niveau en bracht de Amerikanen op de tribune in verlegenheid. Na het beslissende punt sloeg Ferrero zijn ogen op naar de hemel. De Spanjaard verloor zijn moeder Rosario op zijn zeventiende en droeg zijn mooiste prestaties vaak aan haar op. “Ik heb hard gewerkt om de nummer één van de wereld te worden”, zei hij na zijn verdiende zege. “Het is een geweldig gevoel.”

Ferrero, tien jaar jonger dan zijn Amerikaanse opponent, was zaterdag sneller, sterker en hongeriger. “Hij deed zijn werk beter dan ik”, was de reactie van Agassi. “Hij was gewoon een te zware opgave. Deze berg was te hoog. Er zal best iets positiefs voor mij aan dit duel vastzitten, ik moet alleen nog uitzoeken wat.”

Ferrero kan de eerste Spaanse winnaar in New York worden sinds Manuel Orantes in 1975.