NIJMEGEN - De wedstrijd NEC - Wisla Krakow, return in de eerste ronde van de UEFA-beker, wordt definitief gespeeld op woensdag 15 oktober. Burgemeester Ter Horst van Nijmegen heeft een verplaatsing naar donderdag 16 oktober verboden. Bij de club is men des duivels over dit besluit.

NEC wilde graag een dag later spelen om de Europese bekerwedstrijd rechtstreeks op de televisie te krijgen. Indien de Nijmeegse club bereid was om 18.00 uur te spelen, vóór de UEFA-bekerwedstrijd van Feyenoord, zou de NOS daar een fors geldbedrag voor overmaken. Op 15 oktober is er veel Champions League op televisie. Van NEC - Wisla wordt dan alleen een samenvatting uitgezonden.

De motivering van de burgemeester is gelegen in de wekelijkse koopavond op donderdag in het centrum van Nijmegen. Zij vreesde ongeregeldheden. “Het verbod is gebaseerd op het inschattingsrisico van politie en justitie”, aldus Ter Horst. “We zijn bang dat het op de koopavond tot een confrontatie komt van zeshonderd Poolse supporters en het winkelende publiek.”

Vorig jaar hebben zich in Utrecht bij de UEFA-bekerwedstrijd FC Utrecht tegen een Poolse club ernstige ongeregeldheden voorgedaan. Nijmegen heeft zich hierover laten informeren.

In Utrecht betrof het vorig jaar een andere club dan Wisla Krakow, namelijk Legia Warschau. De UEFA straft de Nederlandse bekerwinnaar zwaar. De eerste volgende Europese wedstrijd moet zonder publiek worden gespeeld.

Bij de Nijmeegse voetbalclub, die zich voor het eerst sinds 20 jaar kwalificeerde voor een Europees bekertoernooi, is heftige commotie ontstaan. Voorzitter Hans van Delft dreigt met aftreden en zijn handen compleet af te trekken van zijn club. Dinsdagavond is een bestuursvergadering waar hij de beslissing kenbaar kan maken.

Manager Leen Looyen verklaarde zaterdag dat in de clubleiding niemand iets begrijpt van het verbod op donderdag te spelen. “Wij missen een fors bedrag aan inkomsten uit televisierechten. We betreuren het ook dat een deel van onze supporters die niet naar Stadion De Goffert komen, onze Europese wedstrijd niet kan zien. Nu dit duel niet rechtstreeks op televisie komt, zullen aanzienlijk meer Polen naar Nijmegen komen om te kijken wat hun club presteert. Bij een rechtstreekse uitzending zouden er veel thuisblijven. Dat is zeker. De veiligheidssituatie op woensdagavond is minder, want het geheel speelt zich af in de duisternis. Elke logica ontbreekt bij het besluit. Het is een treurige zaak. NEC is de enige club in heel Europa die zijn zaakje niet heeft kunnen regelen met zijn stadsbestuur.”