NEW YORK - Na de Rus Marat Safin op de tweede dag (tegen de Duitser Kiefer) ontsnapte woensdag de Duitse kopman Tommy Haas (tegen de Spanjaard David Sanchez) aan een zeer vroege uitschakeling in de US Open te New York. De eerste ronde van het laatste grandslam kende daardoor geen sensaties; bij de mannen noch de vrouwen. Alleen enkele laag ingeschaalden sneuvelden in de ronde met 64 partijen, onder wie de Fin Jarkko Nieminen (32e).
Marat Safin
US Open

De partij van Tommy Haas, 3e geplaatst, tegen de Spaanse anonymus David Sanchez was curieus. De Duitser mocht zijn wedstrijd in het Louis Armstrong Stadion niet beginnen voor hij zich had omgekleed. Hij verscheen namelijk in een mouwloos shirt op de baan. Dit vond geen genade bij de umpire. Haas kwam terug in een klassieke polo voor zijn vijfsetter over 3 uur 23 minuten tegen Sanchez.

Ontblote navels

Het strikt hanteren van de regels inzake dresscode wekte verwondering. De vrouwen in de US Open kleedden zich tijdens de eerste dagen in nog minder textiel dan bij op
Roland Garros
Wimbledon

Het vrouwentennis is vooralsnog dan ook meer een modeshow dan een sportevenement op hoog niveau, gezien de meervoudige inmaakpartijen met 6-0 6-0.

'Belachelijk'

Haas protesteerde voor aanvang en ook na afloop tegen het bevel tot omkleden. "Belachelijk", noemde hij het. "Mouwen hinderen mij bij de slagen. Ik train altijd zonder, en als het weer mooi genoeg is, draag ik zelfs helemaal geen shirt. Wat ik aanhad was een mooi shirt, het stond mij bovendien goed. Bij de vrouwen is blijkbaar alles toegestaan, bij ons kennelijk niets. Ik hoop wel dat het snel verandert, hopelijk al voor de tweede ronde. Ik denk dat veel andere tennissers mijn voorbeeld zullen volgen."

Tendinitis

In zijn groene poloshirt had Haas grote moeite met de Spanjaard David Sanchez, die nooit een wedstrijd op hardcourt wist te winnen. Dit kwam mede door eendubbele tendinitis, in rechter onderarm en -schouder. Hij liep de blessures op tijdens een succesvolle campagne in het Amerikaanse hardcourtseizoen.

In Toronto, Indianapolis en Long Island haalde hij de halve finale. Sanchez maakte het hem moeilijk maar kon in de beslissende momenten niet doordrukken: 7-6 3-6 3-6 6-4 7-5. De enige sensatie bleef daarom uit.