NANCY - Cadel Evans heeft zondag de eerste etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen. De Australische wielrenner van Silence-Lotto legde in Nancy het parkoers van 12,1 kilometer acht seconden sneller af dan de Spanjaard Alberto Contador.

Volgende maand strijden de twee concurrenten om de eindwinst in de Tour de France.

De Spanjaard Alejandro Valverde werd derde, op 23 tellen van Evans. De Italiaan Ivan Basso (41e) gaf een minuut toe op de ritwinnaar.

De Nederlander Robert Gesink (46e) had nog twee seconden meer nodig. De beste Nederlander was Stef Clement, de Raborenner werd twaalfde op 39 seconden.

''Vijf seconden achter de nummer vijf'', rekende ploegleider Frans Maassen voor op de website van de Raboploeg. ''Terwijl de afstand net te kort voor hem is. Ik kan leven met zijn resultaat.'' Landgenoot Niki Terpstra had twee tellen meer nodig en eindigde als dertiende.

Misselijk

Joost Posthuma, specialist in het tijdrijden, verloor meer dan een minuut. Hij werd onderweg ingehaald door Evans. De Nederlandse Rabocoureur klaagde na afloop over misselijkheid.

''Ik denk dat dat veel verklaart'', sprak Maassen. ''Evans reed hier formidabel, maar normaal gesproken haalt hij Joost in een tijdrit van deze afstand niet in.''

Over de relatief grote achterstand van Gesink maakte de ploegleider zich geen zorgen: ''Een dergelijke tijdrit, zo explosief, is niet zijn ding. Ik vind zijn prestatie meer dan acceptabel en ik weet ook zeker dat hij in de tweede tijdrit deze week, die van 42 kilometer, hoger zal eindigen."