LISSABON - Judoka Esther Stam heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Lissabon de overwinning behaald in de klasse tot 63 kilogram.

De studente uit Warnsveld trad na drie zeges in de finale met succes aan tegen de Française Anne-Laure Poli. Stam (22) behaalde in Portugal het grootste succes tot nu toe bij de senioren.

Carola Uilenhoed voegde er zilver aan toe. Zij verloor in de finale van de zwaarste klasse (+78 kg) van de Chinese Xiaowei Wu.

In de categorie tot 70 kilo behaalde Linda Bolder via de herkansingen brons. Ook Karin van Dijk en Rachel Schoonderbeek haalden datzelfde maximale resultaat uit de verliezersronde. Zij deden dat in de gewichtsklasse tot 78 kilo.

Meer zilver

Zaterdag behaalde Dex Elmont bij de wereldbekerwedstrijden voor mannen in Boekarest zilver (tot 73 kg). De 25-jarige Rotterdammer, die onlangs bij de EK in Tbilisi ook al zilver behaalde, judode tot de finale bijna perfect.

Hij won al zijn partijen op ippon. In de finale was echter de Noord-Koreaan Kim Chol Su te sterk.

Zijn 21-jarige landgenote Michelle Diemeer veroverde zaterdag zilver in Lissabon in de klasse tot 57 kg. De Heemskerkse verloor in de finale van de Portugese Telma Monteiro.