PARIJS - Roger Federer heeft zondag de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs gewonnen. In de finale bleek de Zwitser met 6-1 7-6 6-4 te sterk voor de Zweed Robin Söderling.

Het betekende de veertiende grandslamtitel voor Federer, waarmee hij tevens het record van de Amerikaan Sampras evenaarde.

Federer werd zelden getest door Söderling, die verrassend de finale bereikte onder meer door topfavoriet Rafael Nadal uit te schakelen.

Söderling verloor in de eerste game meteen zijn opslag en kon pas in de tweede set fatsoenlijk tegenspel bieden. In de tiebreak liet Federer de Zweed echter geen enkele kans.

De derde set begon meteen met een break voor Federer, die na 1 uur en 55 minuten het eerste wedstrijdpunt benutte.

Magisch moment

''Het is ongelooflijk'', zei de geëmotioneerde Federer voordat hij uit handen van oud-kampioen Andre Agassi de bijbehorende trofee in ontvangst mocht nemen. Hij noemde de overwinning een 'magisch moment'.

''Het is fijn om hier een keer als winnaar te staan'', aldus Federer die de afgelopen jaren drie keer op rij de finale had verloren van de Spanjaard Rafael Nadal. ''Het was moeilijk om mijn emoties de baas te blijven. Dit zou wel eens de grootste overwinning uit mijn loopbaan kunnen zijn.''

''Voor mij is Roger de beste tennisser aller tijden'', sprak verliezer Robin Söderling na afloop van de wedstrijd.

Ordeverstoorder

De wedstrijd werd in een vroeg stadium nog even verstoord door een toeschouwer. Later bleek het om een ervaren ordeverstoorder te gaan, bekend onder de naam 'Jimmy Jump'. De man rende in het begin van de tweede set het speelveld op en greep de Zwitserse tennisser even vast.

Ordebewakers maakten daarna jacht op de 'tennishooligan', die uiteindelijk werd afgevoerd. De man, gehuld in een shirt van Zwitserland en zwaaiend met een vlag van voetbalclub Barcelona, probeerde Roger Federer een baret op te zetten.

Geschrokken

Federer , die iets soortgelijks al eens in Montreal meemaakte, liet naderhand weten geschrokken te zijn.

''Ik had niet door wat er aan de hand was tot ik de reactie van het publiek hoorde. Opeens stond hij voor me. Normaal kijken ze je aan en zeggen ze: sorry, ik moest dit gewoon doen. Maar deze man zei niets en ik wist niet precies wat hij wilde,'' aldus Federer.

BEKIJK OOK:

Fotoserie: Federer schrikt niet van 'Jimmy Jump'

Federer wint Roland Garros