PARIJS - In de prijzenkast van Roger Federer prijken al de bekers die toebehoren aan de winnaars van de Australian Open, Wimbledon en het US Open. Eén trofee ontbreekt nog in de rijke verzameling van de Zwitser: de Coupe des Mousquetaires, de prijs voor de beste tennisser op Roland Garros.

Federer kan zijn verzameling grandslamtitels zondag compleet maken.

De afgelopen drie jaar reikte de Zwitser ook tot de eindstrijd van de Open Franse tenniskampioenschappen. Hij moest het echter steeds afleggen tegen de Spanjaard Rafael Nadal, de koning van het gravel.

De grote kwelgeest van Federer ligt echter al enkele dagen in zijn zwembad op Mallorca, waar hij de nederlaag in de vierde ronde tegen Robin Söderling probeert te verwerken.

Söderling

Uitgerekend Söderling is de enige die nog tussen Federer en zijn eerste titel op Roland Garros in staat. De Zweed, nummer 25 op de wereldranglijst, bleef ook na zijn stunt tegen Nadal winnen en staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van een grandslamtoernooi.

Federer begint zondag aan zijn negentiende grandslamfinale. Hij kan de zesde tennisser in de historie worden die de vier grandslamtoernooien op zijn erelijst heeft staan.

Bij een zege op Söderling evenaart Federer tevens het record van de Amerikaan Pete Sampras, die veertien keer een grandslamtoernooi wist te winnen.

Lees alles over Roland Garros op NUsport