PARIJS - Svetlana Koeznetsova heeft zaterdag de Open Franse tenniskampioenschappen op haar naam geschreven.

De 23-jarige Russin was in de eindstrijd op de banen van Roland Garros te sterk voor haar landgenote Dinara Safina: 6-4 6-2.

Voor Koeznetsova betekende het haar tweede grandslamtitel. De nummer zeven de wereld won vijf jaar geleden de US Open.

Safina, de aanvoerster van de wereldranglijst, wacht nog altijd op haar eerste titel op een grandslamtoernooi.

Vorig jaar verloor ze ook de finale in Parijs, toen van de Servische Ana Ivanovic.

Status

Safina kon haar status als nummer één van de wereld geen moment waarmaken. De 23-jarige zus van Marat Safin brak Koeznetsova nog wel in de eerste game, maar leverde vervolgens haar eigen opslagbeurt ook direct in.

In de achtste en tiende game werd Safina opnieuw gebroken, waardoor de set met 6-4 naar Koeznetsova ging.

Tweede set

Koeznetsova, die in 2006 al eens de eindstrijd haalde op Roland Garros, dicteerde ook in de tweede set het tempo. In de zesde game brak ze opnieuw door de service heen van haar hoger aangeslagen landgenote.

Het ontbrak vervolgens bij Safina aan mentale kracht om de naderende nederlaag nog af te wenden.

Evenals een jaar eerder tegen Safina ging de inwoonster van Monte Carlo aan stress ten onder.

De mondiale nummer één sloot de tegenvallende eindstrijd in stijl af. In de achtste game, op machtpoint voor Koeznetskova, produceerde Safina een dubbele fout: 6-2.

Winnares

De winnares, geboren in Sint-Petersburg, sprak na afloop van een 'groot moment'. ''Het is zo lang geleden dat ik een grandslam heb gewonnen, ik dacht dat het nooit meer zou gebeuren. Ik kan me nu ook nog niet echt voorstellen dat ik heb gewonnen'', sprak de verbouwereerde Koeznetsova, die op weg naar de eindstrijd heel wat meer inspanningen had moeten verrichten dan Safina.

Koeznetsova moest in Parijs drie keer een driesetter afwerken, Safina slechts één. De nummer zeven van de wereld rekende op Roland Garros onder meer af met de Amerikaanse Serena Williams.